Akaryakıt kokusu yerine sanat kokuyor

Çubuklu siloları müze oldu

Fahri Sarrafoğlu(İstanbul Seyyahı)

Paşabahçe ile Kanlıca arasında, Çubuklu mevkiinde konumlanan siloların bulunduğu bölge, 19’uncu yüzyıl sonlarında şehrin artan enerji ihtiyacını karşılamak üzere sanayi yapılarına açılmış, 1930’lardan itibaren ise özel petrol firmaları tarafından depolama alanı olarak kullanılmıştı. Boğaz’ın tüm güzelliklerine hâkim bir manzara eşliğinde kültüre, sanata ve bilime kapı aralayan Çubuklu Silolar, ziyaretçilerini yepyeni bir İstanbul deneyimi yaşamaya davet ediyor. İstanbul endüstri mirasının önemli yapılarından Çubuklu Silolar, Paşabahçe ile Kanlıca arasında yer almaktadır.
Siloların bulunduğu bölge, 19. yüzyıl sonlarında şehrin artan enerji ihtiyacını karşılamak üzere sanayi yapılarına açılmıştır. 1930’lardan itibaren ise özel petrol firmaları tarafından depolama alanı olarak kullanılmış; bu amaçla bölgeye farklı dönemlerde farklı büyüklüklerdeki silo yapıları yerleştirilmiştir.
BİR ZAMANLAR DEPOYDU
Dünya genelinde endüstriyel depolama yapıları olarak tanımlanan silolar, 19. yüzyıldan itibaren yaygınlaşarak gıda, tohum, yem, maden, kimyasal madde gibi farklı ürünlerin ambarları olarak işlev görmüştür. Zamanla bu işlevlerini yitiren silolar; kendi dönemlerinin izlerini yansıtan mimarileri ve kent hafızasıyla bütünleşen tanıklıklarıyla bir miras öğesi olarak günümüzde değerlerini korumaya devam etmektedir.
İBB Miras tarafından, evrensel koruma ilkeleri doğrultusunda hayata geçirilen restorasyon ve dünyada nadir görülen bir dönüşüm faaliyetiyle yeniden işlev kazanan Çubuklu Silolar, 2024 yılında İstanbul’a kazandırılmıştır.

İstanbul’daki en büyük petrol ambarı, bugün de mevcut olan Çubuklu’daki depolardı (Şekil D.1). İstanbul’da enerji üreten fabrikalardan günümüze ulaşan Dolmabahçe, NakkaştepeKuzguncuk, Yedikule ve Hasanpaşa Gazhaneleri ile Silahtarağa ve Üsküdar Elektrik Fabrikaları ile ilgili ayrıntılı bilgiler aşağıdadır. 1922’den önce Beykoz’da kurulan ve bugün mevcut olmayan mazot fabrikası ise, Bölüm 3.1.2’de ele alınmıştır
KÜTÜPHANEDE AYNI ANDA 110 KİŞİ KİTAP OKUYACAK
Çubuklu Silolar Kütüphanesi, edebiyat, sanat, tarih gibi alanlardan 12 bin 500 eserlik dermesiyle aynı anda 110 kişiye hizmet verecek. 20.000 metrekareyi bulan şehrin yeni yıldızı Çubuklu Silolar, artık Dijital Sanatlar Müzesi, Doğa ve Bilim Müzesi, Kütüphane, Atölye, Sahne, Etkinlik Alanı, Restoran, Kafe, Çocuk ve Sanat Merkezi gibi çok amaçlı birimleriyle İstanbulluları ağırlayacak.

file:///C:/Users/sadre/OneDrive/Masa%C3%BCst%C3%BC/4105.pdf
https://ataturkkitapligi.ibb.gov.tr/tr/Kitaplik/Kutuphanelerimiz/IBB-Cubuklu-Silolar-Kutuphanesi/75