Sporun tarihini merak edenler gidebilir…

FENERBAHÇE SPOR MÜZESİNİ GEZDİK

(İstanbul’un Sırları: 478)

Milli mücadele döneminde futbol sayesinde  halkı birada tutmayı başardı.

 

Fahri Sarrafoğlu(İstanbul Seyyahı)

Geçtiğimiz günlerde Beşiktaş Müzesini gezmiştik, şimdi de  Fenerbahçe Kulübünün ’de müzesini gezdik. Müzeler önemlidir sadece orada eşyalar sergilenmez, hatırlar da vardır. O eşyalar aynı zamanda birçok hatırayı da barındırıyor. İşte Fenerbahçe Sporu müzesini gezerken en önemli hatıra İstanbul İşgalinde, yaptığı maçlarla halkı ayakta tutmayı başarmış ve bilinçlendirmesine yardımcı olmasının izlerini müzeyi gezerken görebiliyorsunuz. Müze ile ilgili detaylar şu şekilde:

GÖRÜNCE ŞAŞIRACAĞINIZ BİRÇOK ÖNEMLİ ESERLER SERGİLENİYOR
Fenerbahçe Müzesi
Fenerbahçe Spor Kulübü tarafından açılan spor müzesi. Fenerbahçe’nin 110 yılı aşkın bir zamanda çeşitli şubelerde kazandığı kupa, şilt ve plaketin 480 tanesi bu müzede sergilenmektedir. Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Stadı ise 50.530 seyirci kapasitesine sahip, 100 adet VIP locası bulunan stat içerisinde Fenerium Mağazaları, Fenerbahçe Müzesi, Migros Mağazaları, Doğuş Gruba ait showroomlar bulunmaktadır.
35 DALDA FAALİYETTE BULUNUYOR
Türk sporunun temel direği Fenerbahçe Spor Kulübü, tam 35 dalda 100 yıllık başarılarla dolu çalışmalarında çok değerli ödüller ve kupalara sahip olmuştur. Fenerbahçe ilk kupasını 5 Haziran 1910’da İstanbul’un ünlü Rum kulübü Sturugglers’i 3 – 1 yenerek kazandı. 1913 yılında Altıyol ağızındaki lokalde kupa ve heykellerin sayısı 10’a ulaşınca bunlar için küçük bir vitrin satın alındı. 1914 yılında Kuşdili’nde iki katlı ahşap lokale geçildiğinde git gide zengin bir kimliğe bürünen müze için ikinci katta bir oda ayrıldı. Kazanılan ödülleri koymak için yeni vitrinler yaptırıldı. 1932 yılındaki yangına dek kalınan Kuşdili Lokali’nde ödüllere (kupalara) ayrılan bu küçük odanın da bir süre sonra yetmediği, ihtiyacı karşılamadığı göründü. Kupa, şilt ve vazoların bir bölümü diğer odalara alt kattaki büyük salona konmaya başlandı.

YANGIN SONRASI BİRÇOK DEĞERLİ HATIRA YOK OLDU
Fenerbahçe Spor Kulübü’nün kupa sayısı 1932 yazı başlarında 150’yi aşmıştı. Ancak kulübün ilk 25 yıllık faaliyetlerinin kanıtı olan bu kupa, şilt v.b. ödüller 5/6 haziran 1932 gecesi çıkan yangında kulüp binası ile birlikte yandı. Sıfırlanan Fenerbahçe Müzesi yangından sonra hemen ve yeniden doğdu. 1932 yılından sonra çalışma dallarının çeşitlenmesi ile de her yıl kazanılan sayısız kupa, şilt, plaketler ile günümüze dek gelindi. Fenerbahçe burnundaki sosyal tesislerin açılmasından sonra uzun yıllar kazanılan kupa, şilt ve plaketler oradaki vitrinlerde sergilendi.

Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu stadının yeniden yapılması sırasında Aziz Yıldırım başkanlığındaki yönetim kurulu Avrupa standartlarının üzerinde modern bir müzenin stadın içinde kurulması kararını aldı. Bu karar kısa bir sürede hayata geçirildi. Fenerbahçe Spor Kulübü Müze Tarih ve Arşiv Kurulu Başkanı sayın Sertaç Kayserilioğlu’nun önderliğinde yaklaşık bir yıl süren yoğun çalışmalardan sonra müzenin resmi açılışı 19 ekim 2005 tarihinde yapıldı.

Müzenin Yeri ve Bölümleri:

  • Dünya’da futbolıun doğuşu bölümü.
  • Fenerbahçe Spor Kulübünün ilk kuruluş toplantısının, dönemin eşyaları ile mumyalarla canlandırıldığı bölüm.
  • Mütareke ve İşgal dönemi sırasında Dereağzı’ndaki lokalimizden cepheye silah, cephane kaçırılma anının mumyalarla canlandırıldığı bölüm.
  • Union Clup sahasından Şükrü Saracoğlu’na stadın evrelerini sunulduğu bölüm.
  • Kuruluştan itibaren tüm branşlarda ki başarıları simgeleyen her türlü şilt, madalya berat fotoğraf, belge v.b. materiyallerin sergilendiği bölümler.
  • Kuruluştan günümüze her dönemde ki bir kısmı orijinal forma, çorap v.b giysilerin sergilendiği bölümler.
  • İlk tüzükler, eski üye kartları, eski lisanslar, eski maç biletleri, kulüp piyango biletleri v.b. belgelerin sunulduğu bölümler.
  • Eski maçlardan filmlerin ve Fenerbahçe belgesellerinin oynatıldığı sinama odası.
  • Atatürk’ün 3 Mayıs 1918 yılında ki kulübü ziyareti ve şeref defterini imzalama anının mumyalı olarak canlandırıldığı bölüm.

Bütün bu bölümlerden başka yıllara göre sınıflandırılmış olarak Fenerbahçe Spor Kulübü’nün 100 yılda çeşitli branşlarda kazandığı 3 bin kupa şilt ve plaket’in 426 tanesi de müzede sergilenmektedir.

FENERBAHÇE VE MİLLİ MÜCADELE

Vatanın selameti, halkın refahı için Fenerbahçe sıradan bir spor kulübü olmaktan çıkmış, âdeta Millî Mücadele’nin kahramanı hâline gelmiştir. Millî şuuru uyandırmak, millî beraberliği tekrar bir araya getirmek için dönemin şartlarınca, işgal kuvvetleriyle maçlar yaparak halkı bir araya getirmeyi başarmıştır. Fenerbahçe, halkın moral ve motivasyonunu ecnebi takımlarına karşı aldığı başarılar ile sağlamıştır. Bir araya gelen halkı Millî Mücadele etrafında toplamayı başaran dönemin şahısları ve Fenerbahçe gerek Balkan Savaşları’na gerek orduya her zaman hizmetlerde bulunmuştur.

Fenerbahçeli bazı futbolcuların Balkan Savaşı için orduya arabalarını bağışladıkları görülmüştür. Balkan Savaşları’nda aktif görev alarak hizmetlerde bulunmuş olan Fenerbahçeli futbolcular gerek saha içerisinde gerek saha dışarısında savaşarak hizmetlerini sürdürmüşlerdir.

https://www.fenerbahce.org/muze