Hasan Hüsnü Paşa Türbesi

Eyüp Sultan’da farklı bir türbe mimarisi

(İstanbul’un Sırları: 444)
Eyüp Sultan Hz ziyaret ettiğinizde, Sultan Mehmet Reşat Türbesinin tam karşısında bir türbe vardır.  Bozcaadalı Hasan Hüsnü Paşa türebsi.  (1832 – 1903) II. Abdülhamid döneminde Bahriye Nazırlığı görevinde bulunmuş amiraldir. 1853 yılında Sinop Baskınında ölen Bozcaadalı Riyale (tümamiral) Hüseyin Paşa’nın oğludur. Türbesi alışılagelmiş türbelerden farklıdır. Yapılış mimarisi bakımından biraz diğer türbelerden oldukça değişiktir. İçinde kütüphane ve mescidi vardır.  Türbenin cephesi tamamen mermer kaplanmıştır. Kitabesi yoktur. Kapıdan bir koridora girilir. Sağ taraftaki kubbeli odadaki ahşap sanduka Hasan Hüsnü Paşa’ya aittir. Bu türbe odasının arkasında, bir kütüphane odası vardır. Burada kitap dolapları ile bir masa bulunmaktadır. Bunun arkasında ise türbedar odası mevcuttur. Fakat fotoğrafta da görüldüğü gibi türbenin duvarları saygısız bir şekilde boyanmıştır. Ümit ederiz yakında temizlerler.
MİMAR KEMALETTİN TARAFINDAN YAPILMIŞ
Dış kapının sol tarafındaki kubbeli türbe odasında Paşa’nın eşi ve diğer çocukları gömülüdür. Burada,  ahşap oymalı, parmaklıklı altı sanduka vardır. Her iki türbe odasının Sokak tarafında büyük birer penceresi mevcuttur. Bunların şebeke demirleri Tophane-i mire dökümhanesinde hazırlanmıştır. İkinci türbe odasının arkasında bir mescit bulunmaktadır. Mihrabı, köşede duvar içine niş şeklinde girmiştir. Türbeyi Mimar Kemalettin tarafından yapılmış onun mimari üslubu görülmektedir.

RUS BİRLİKLERİNİ MAĞLUP ETTİ
1877 yılında donanma komutanı olup Osmanlı-Rus savaşı sırasında Karadeniz’de filo komutanı olarak görev yaptı. Komuta ettiği Osmanlı donanması, Karadeniz’in doğusunda Rus ordusunun gerisine sarkmak amacıyla 23 Mayıs 1877’de Sohum’a başarılı bir çıkarma harekâtı icra etti ve bölgedeki Rus birliklerini mağlup etti.
12 Ocak 1881 yılında da Bahriye müşiri rütbesiyle Bahriye Nazırı oldu. Bahriye Nazırlığı görevinde en uzun süre (23 yıl) bulunmuş kişidir. Damadı Osman Paşa 1890 yılında Japonya açıklarında kayalıklara çarpıp batan Ertuğrul Fırkateyni’nin komutanıydı. 27 Temmuz 1903 tarihinde öldü. Mezarı Eyüpsultan semtinde, eski Boyacı Sokak, yeni Sultan Reşat Caddesi üzerinde ve kendi adını taşıyan kütüphanesinin karşısındadır. Türbesinin restorasyonu aslına uygun olarak 1999 yılında yapılmıştır.

Hasan Paşa’nın Eyüp’te vapur iskelesi civarında ve Kadıköy’de Hasan Paşa Semti’nde birer camii vardır. Semte onun adı verilmiştir. Kendi türbesindeki mescidinde de Sadiyye ayinleri yapılırdı. Zaten burasını tekke olarak yaptırmıştı.

Eserleri

EYÜP-KAPTAN PAŞA CAMİİ, EYÜP -HASAN HÜSNÜ PAŞA ÇEŞMESİ, KADIKÖY- HASANPAŞA CAMİİ, KADIKÖY- HASAN HÜSNÜ PAŞA ÇEŞMESİ, DEVETTAR MEHMET KEKLİ EFENDİ CAMİİ

KASIMPAŞA YELDEĞİRMENİ CAMİİ, TRABZON AKKISA CAMİİ, REFAHİYE CAMİİ, AÇMIŞ OLDUĞU SÜBYAN MEKTEBLERİ, AŞEVLERi YER ALMAKTADIR.

Kaynak: https://www.eyupsultan.bel.tr/tr/main/pages/hasan-husnu-pasa-turbesi/970