Sokak arasında gizli kalmış bir müze

İstanbul’da müze deyince böyle zihinlerimizde farklı bir beklenti var. Müze dediğin birçok eşyanın olduğu, meraklıların girip çıktığı büyük bir bina olmalı. Ama hayır. Taksim’e giderken Ömer Hayyam durağında inerseniz bir iki dakikalık yürüme ile sizi tarihi bir bina ve müze beklemektedir. Müzenin adı Doğançay Müzesi. Müzenin ve binanın hikayesi işe şöyle:

İstanbul, Beyoğlu Balo Sokak’ta yer alan Doğançay Müzesi, kapı numarası 24 olan beş katlı tarihi bir binadır. Doğançay Müzesi, bir zamanlar bir Rum ailenin yaşadığı ve harap durumda olan bu binanın Adil Doğançay’ın oğlu Burhan Doğançay tarafından 1999 yılında satın alındığı belirtilmektedir. 1929 yılında İstanbul’da dünyaya gelen ve 2013 yılında İstanbul’da vefat eden Burhan Doğançay’ın, Paris Üniversitesi’nde hukuk ve iktisat öğrenimi gördüğü yıllarda sanat çalışmaları da yaptığı; öğrenim gördüğü alanda bir süre görev aldıktan sonra da resim ve fotoğraf alanına yöneldiği bilinmektedir.


ÖNCE BİNA RESTORE EDİLDİ SONRA MÜZE OLDU
Doğançay Müzesi Art Nouveau akımıyla tasarlanmıştır. Art Nouveau mimarisinde dış cephelerde karşılaşılan özellikler süslemelerdir.  Doğançay Müzesi’nin cephesinde bitkisel motiflerin ve hayvan figürlerinin bulunması Art Nouveau üslubunun bir göstergesidir. Türkiye’nin ilk çağdaş kişisel sanat müzesi olan Doğançay Müzesi, yüz elli yıllık beş katlı ikinci derece tarihi eser olan yapıdan müzeye dönüştürülerek 2004 yılında açılmıştır.

Müze Beyoğlu  Hüseyinağa Mahallesinde bulunmaktadır. Burhan Doğançay 1929 yılında, tanınmış ressam Adil Doğançay’ın oğlu olarak dünyaya gelmiştir. Sanat eğitimini babasından ve Arif Kaptan’dan almıştır. Doğançay Müzesi, Burhan Doğançay tarafından onun ve babası olan Adil Doğançay’ın adına açılmıştır. Müzenin amacı Türk Sanatını yerli ve yabancı ziyaretçilere tanıtmaktır.

Doğançay Müzesinde Burhan Doğançay’ın resmettiği eserleri ve İstanbul kentinden esinlendiği fotoğrafları içeren 97 adet koleksiyon parçası bulunmaktadır. Ayrıca babası olan Adil Doğançay’ın resmettiği 43 sanat eseri de yer almaktadır.

 

 

Kaynak:   https://dspace.trakya.edu.tr/xmlui/bitstream/handle/trakya/3171/0160222.pdf?sequence=1&isAllowed=y

https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/1322715