Bir gecede şehit olan 657 evladımız sizleri bekliyor !

Çatalca’da 657 şehit bizleri bekliyor…

Değerli dostlar Çatalca gezimiz devam ediyor. Burada 657 vatan evladının bir gece de şehit edildiği Alaiye Şehitliğine de geldik. Edirnekapı Şehitliği nasıl değerli ve bizim için önemliyse burası da bir o kadar önemli ve her bir gencimizin ayrı ayrı hikayesi var. Hepsine Allah rahmet etsin.

BİR GECEDE ŞEHİT OLDULAR
1912’deki Balkan Savaşı’nda Osmanlı Devleti, ayaklanan Bulgaristan, Yunanistan, Sırbistan ve Karadağ devletlerine karşı savaşa girdi. Düşman, Çatalca’ya kadar ilerlerken, ülkenin her yerinden gelen askerler, onları durdurmak için savaşmaya başladı. Bu grup içinde bulunan ve Alanya’dan yola çıkan askerlerimiz de günlerce yollarda yürüyüp cephedeki askerlere katıldı. 86 Alay’a bağlı Alanyalılardan oluşan Alaiye (Alanya) Redif Taburu, düşmanı püskürtüp Dağyenice Köyü civarında mevzilerde konuşlanarak dinlenmeye başladı. Mevzilere sızan Bulgar askerleri, Alaiye Taburu’na saldırarak bir gecede 657 askeri şehit etti. 1912 yılının 17 Kasım gecesi yaşanan bu acı olaydan sonra bu tepe, “Alaiye Şehitliği” olarak kayıtlara geçti.

“17 Kasım 1912, soğuk bir günmüş, yağmurlu. İstanbul’dan Çatalca’ya kadar yürümüşler. Bulgarların 173 bin askeri, bizim ise 138 bin askerimiz burada savaşıyor.
ELBİSELERİ İLE DEFNEDİLDİ
Balkan Savaşları sırasında Çatalca’da şehit düşen 86. Alay’a bağlı askerlerin yerleri tespit edilmiş ve naaşlarına ulaşılmıştı. Bölgede planlanan “Şehitlik Müzesi” projesi öncesinde yapılan kazılarda, elbiseleri ile gömülen şehitlerin üzerlerinden çıkan Osmanlı mühürlerinden, bazı askerlerin isimleri de tespit edildi.

MİLLİ MÜCADELE DÖNEMİNDE ÇATALCA

Çatalca Trakyada Milli Mücadelede mühim rol oynamış Türk direniş kuvvetlerinin üssü olmuştur. 17 Ocak 1913 günü İstanbul Üniversitesi konferans salonunda yapılan Müdafaa-i Milliye Cemiyeti toplantısı sonradan kurulacak Trakya-Paşaeli Müdafaa-i Heyet-i Osmaniyesi vb. cemiyetlere öncülük etmiştir. Çatalca ve Çatalcalı vatan severler bu Trakya Paşaeli Cemiyetinin çalışmalarına Lüleburgaz ve Edirne kongrelerine İstanbul’un bütün engellemelerine rağmen katılmışlardır.

ASKERLERİN EŞYALARI TESPİT EDİLDİ

İstanbul Valiliği’nin geliştirdiği “Şehitlik Müzesi” projesi kapsamında gerçekleştirilen “Alaiye Şehitliği Müzesi” arkeolojik kazı çalışmaları, 22.07.2019 tarihinde başlamış ve yaklaşık dokuz ay sürmüştür. Çatalca ilçesi kırsalında gerçekleşen arkeolojik kazılarda 13’ü toplu mezar içerisinde olmak üzere Birinci Balkan Savaşı’nda şehit düşen 30 askerin mezarına kişisel ve askeri buluntularıyla birlikte ulaşılması ve akabinde İkinci Dünya Savaşı’na hazırlık sürecinde inşa edilen koruganların ortaya çıkarılması bölgenin iki farklı savaş dönemindeki stratejik önemini ortaya koymuştur.

Mezarların şehitlere ait olması sebebiyle iskeletler üzerinde makroskobik çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Mezarlardaki belgeleme çalışmasında Birey 10’un üzerinde bulunan 26 yaka numarası ile M4, M5, M6 ve M7’deki bireylerin üzerinde tespit edilen 86 yaka numaralarının, askeri birlik simgesi olmasından yola çıkılarak yapılan araştırmalarda; 86. ve 26. Piyade Alayı’nın, Alaiye Taburu’nun uğradığı gece baskını sonrasında bölgeye gönderilen ve Bulgar kuvvetleri ile çarpışan birliklerin arasında olduğu anlaşılmıştır (TSK, 1993: s.195-198). Bu bilgiler ışığında Birey 10’un 26. Piyade Alayı, M4, M5, M6 ve M7’deki bireylerin ise 86. Piyade Alayı askerleri olduğu belirlenmiştir.

default