İstanbul’da denizin üstünde yürüyen ilk insan !

DÜNYADA DENİZ ÜZERİNDE YÜRÜYEN İLK İNSAN YÜZBAŞI ATİLLA HÜLAĞÜ

 HAYALİ PROJELEŞTİRMENİN ÖNEMİ
Yüzbaşı Atilla HÜLAĞÜ Türk ordusunu karada olduğu gibi denizde de bir adım önde olmasını savunan bir askerdir. Bu düşüncesini paylaştığı gibi 1961 yılında İstanbul boğazını icat ettiği özel ayakkabılar ile bir saatten kısa bir zamanda geçerek hayata geçirdi.

İNANMAK BAŞARMANIN YARISIDIR
 Yüzbaşı Atilla HÜLAĞÜ icat fikrini ilk önce eşi Perihan hanımefendi ile paylaştı; ilk duyduğunda şaşırsa bile Perihan hanımefendi eşini hep desteklemiştir. Eşi gibi onu destekleyen biri daha vardır, o da görev aldığı Beylerbeyi Deniz Astsubay Hazırlama Okulunun komutanıdır. Komutanı Yüzbaşı Atilla HÜLAĞÜ’ya olan güvenini şu cümleler ile ifade etmiştir:

Yüzbaşım, amacınızı ve hedefinizi beğendim. İlk anda imkânsız gibi gö- zükse de neden olmasın diye düşünüyorum. Netice itibarıyla fırsat ver- meye değer buluyorum. Okulumuzun havuzunu bu ilmî ve millî çalışma- nızda kullanabilirsiniz. Ümit ederim ki inşallah da başarır, milletimiz, devletimiz ve ordumuz adına yeni ufuklar açarsınız. (Yiğit, 2022: 21)

Yüzbaşı bazen kaygılansa bile, inancından vazgeçmemiş kaygılarının üzerine gitmiştir. Başarmak içinde fikirlerini araştırmalar ile beslemeyi ihmal etmemiştir. Zihnini ve düşüncelerini besleyen üç ana unsur vardır: suyun itme gücü, denge ve direnç kanunları. Bu uç unsuru hiç unutmamış, araştırmalarının merkezine koymuştur. Onun inancını kırmak isteyenler de oldu… O insanların sözleri onu derinden yaralasa bile o vazgeçmedi çünkü amacı Türk ordusunu geliştirmek, bilimi geliştirmek, gençleri heyecanlandırmak ve gerektiği zaman ihtiyaç duydukları gücü kendilerinde bulmaları konusunda yol göstermekti. Yüzbaşı ‘’ecdadın o ruhunu ve heyecanını günümüze taşımak adına’’ da bu çalışmayı gerçekleştirdi.

İŞİN EHLİNİ BULMAK ÖNEMLİDİR
Projesine inandığı gibi, onu hayata geçirmek için işin ehlini bulması gerektiğini biliyordu Yüzbaşı Atilla HÜLAĞÜ; işin ehlini bulmak için de tenekeciler arastasında uzun bir arayış içine girdi. Uzun bir arayışın sonunda bir usta/sanatkâra projesini anlattı ve onunla anlaştı. Usta Yüzbaşının verdiği çizimlere göre ayakkabıyı birkaç ay sonra tamamdı ve teslim etti. Gençleri heyecanlandırmak onlara örnek olmak için ayakkabıları teslim aldıktan sonra denemeleri okulun havuzunda gerçekleştirdi. Onun gayretini gören öğrenciler ise meraklı gözler ile her adımını takip ettiler ve ona hayranlık duymaya başladılar. Bu davranış belki de birçok projenin çıkmasına vesile olmuştur.
İNSAN VUCUDUNUN KUVVETİNİN ÖNEMİ
Yüzbaşı Atilla HÜLAĞÜ deneyinin ana merkezine koyduğu 3 kuralı hiç unutmadı: suyun itme gücü, denge ve direnç kanunları. Bu kuraların üstesinden gelmek için bedenin gücüne ihtiyaç olduğunu biliyordu. Yani denizin üzerinde yürümek için ayakkabının yetmediğini, vücudunun da kuvvetli olması gerektiğini biliyordu. Bildiği içinde israr, istikrar ve isar ile her gün ayakkabıları yönetmeyi denedi, adımlar atmayı denedi. Her denediğinde ise inancı kuvvetleniyordu. 30 Temmuz 1961 yılına kadar çalışmaya devam etti.

OLUMSUZLARDAN KURTULUP, BAŞARMAK İÇİN HAREKETTE GEÇMEK
 30 Temmuz 1961 yılında önceden belirlediği gibi ailesini bitiş noktasına biraktı. Başlayacağı noktaya vardığında ise bir kalabalık ile karşılaştı, şaşırdı ve hatta kaygılandı… Bu kalabalık karşısında olumsuz düşünceler de zihnine gelmeye başladı… Bu olumsuz düşüncelerin onu yönetmesine izin vermeyen Yüzbaşı, ona inanları ve verdiği sözü hatırlayarak harekete geçti. O anlar şu şekilde ifade edilmiş:

Atilla Yüzbaşı bu arada hazırlıklarını bitirmişti. Üstünde beyaz tişört, altında si- yah şort, ayaklarını 1,5 metre boyundaki özel ayakkabının ortasında açtırdığı deliklere sokmuş, suya adım atmaya hazırdı. En son amacını, hedefini, ideallerini; komutanına, eşine, oğluna, oğlunun öğretmenlerine, arkadaşlarına verdiği sözleri düşündü. Dönüşü olmayan anlardı. Akılları durduracak, bu yürüyüş esnasında şu dakikadan itibaren hiç falso yapmamalıydı. (Yiğit, 2022: 119)

Harekete geçen Yüzbaşı yavaş-yavaş temkinli adımlar ile denizin üzerinde yürümeye başdı. Onu izlemeye gelenler de adımları gördükçe ona inanmaya başladılar ve her adımda onunla bir olup enerji göndermeye başladılar. Yüzbaşı Atilla HÜLAĞÜ ona bakan insanların desteği ile 56 dakika ve 4 452 adımla kıyıya ulaştı. Bu tarihi ana tanık olan insanlar bu durumu coşku ile kutladılar. Bu başarıya ulaşmak için her gün çalışan Yüzbaşını herkes tebrik etmek istemiştir. Bu başarının kolay olmadığı kesindir ama nesiller için bir umut olduğu da kesindir.
Not: Mezarı Edirnekapı Şehitliğindedir.

https://cuneytyardimci.com/bogazi-yuruyerek-gecen-adam/

KAYNAK: https://www.tdk.gov.tr/wp-content/uploads/2023/03/Ahmet-Metehan-Sahin_E_-DENIZIN-UZERINDE-YURUYEN-ADAM-_.pdf