İstanbul’a estetik eserler kazandıran bir paşa !

SİYAVUŞPAŞA KÖŞKÜ :  yüzyıl Osmanlı sivil mimarlığının tüm özeliklerini yansıtan Siyavuşpaşa köşkü İstanbul Bahçelievler’de bulunmaktadır. Havuzlu Köşk olarak da bilinen Siyavuşpaşa köşkü adını 16.yüzyılda Sultan III. Mehmet zamanında üç defa sadrazamlık yapan Siyavuş Paşa’dan almıştır. Eyüp’te Sokullu Mehmed Paşa Türbesi’nin yanında, Mimar Sinan tarafından çocukları için yaptırdığı türbeye gömülen Siyavuş Paşa, 1602 yılında İstanbul’da vefat etmiştir.

KURAN İLE KÖŞKE GİRİŞ :  Mimar Sinan’ın yaptığı düşünülen Siyavuşköşkün giriş kapısının üzerinde kabartma sanatı kullanılmış. Kabartma sanatı Kuran-i Kerim’den Talak süresi 2.ci ve 3.cu ayetti yazmak için kullanılmıştır. Ayetin manası şudur:

‘’Kim Allah’tan korkarsa Allah ona bir çıkış yolu ihsan eder ve Ona beklemediği yerden rızık verir. Kim de Allah’a güvenirse, O, ona yeter. Şüphesiz Allah emrini yerine getirendir. Allah her şey için bir ölçü koymuştur.”

 BİRÇOK ESERE İMZA ATTIRAN SİYAVUŞ PAŞA: Sevimli, cana yakın manasına gelen isminin özelliklerini taşıyan Siyavuş Paşa birçok camii, türbe, medrese, saray, köşk, çeşme yaptırtmıştır.

ÇEVRE DÜZENLEMESİ İLE ELDEN GEÇİRİLEN BAHÇE: İçinde yer aldığı havuz nedeniyle havuzlu köşk olarak da bilinen Sayuşpaşa köşkü bugün Bahçelievler’in büyük parkı olan Milli Egemenlik Parkının içerisinde kalmaktadır. Uzun yıllar bakımsız olan köşk 2005 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca Bahçelievler Belediyesine tahsis edildi ve köşkün restorasyonu 2021 yılında tamamlandı. 16. Yüzyılın Osmanlı Sivil mimarisi yansıtan köşk günümüzde sanat galerisi, butik sanat atölyesi ve çocuk kitaplığı olarak değerlendirilmekte.

TARİHE SAHİP ÇIKMANIN ÖNEMİNİ HATIRLATTAN SİYAVUŞKÖŞK : Yıllarca bakımsız ve kapalı olan 448 yıllık Siyavuşköşkü restorasyon sayesinde fotoğraf, hat-tezhip, resim sergileri, butik sanat atölyeleri ile sanatseverler ile buluşuyor. Siyavuşkökünün açılışını Bahçelievler Belediye Başkanı Dr. Hakan BAHADIR yaptı, açılıştan başkan şu cümleler ile tarihe sahip çıkmanın önemini vurguladı: “Ülkemizde tarihi yapıları ne yazık ki hak ettiği kadar korumuyor ve önemsemiyoruz. Ya duvarlarına yazılar yazıyor ya sağına soluna tarihi dokusunu bozacak başka bir şey inşa ediyor, ya da restorasyonu yapılırken aslından çok farklı bir yapı ortaya çıkarabiliyoruz.  İstanbul’daki bilinen ünlü tarihi köşkler arasında da yer alan ve ilçemizin simgelerinden olan Sivayuşpaşa Köşkü’nün önceki hali içler acısıydı. Bu görüntüler ne tarihimize ne de bize yakışıyordu. Millet olarak tarihimize sahip çıkmamız gerekiyor. Yaklaşık 10 yıl devam eden süreç sonrasında kaderine terk edilen köşkümüzü aslına uygun proje hazırlayarak restore edilmesini sağladık.’’
BİZANS DÖNEMİNDEN KALMA ÇEŞME NASIL OSMANLI ÇEŞMESİ OLDU?
Bahçelievlerin Soğanlı mahallesinde yer alan çeşme Bizans döneminde İmparator Neon tarafından askerlerin su ihtiyaçlarını karşılamak için yapılmıştır. Günümüze kadar sağlam ulaşan çeşmenin üzerinde Osmanlıca yazılar bulunmaktadır. Çeşmenin aslı tarihi kaynaklara göre Bizans döneminde yapılmış ama daha sonra Mimar Sinanın eli değmiş ve Siyavuş Paşa Ceşmesi olmuş.
Siyavuş Paşa Çeşmesi

Siyavuş Paşa Hamamı
Köşkün harap hali

 

 

 

 

 

 

 

KAYNAK:  https://www.bahcelievler.istanbul/bahcelievler-belediyesi-proje-goster/7/205/Siyavuspasa-Kosku/

https://www.bahcelievler.istanbul/bahcelievler-detay/219/570/Tarihi-Siyavuspasa-Kasri/

https://www.turkcenindirilisi.com/sozluk/siyavus-s173528.html

https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/28441