Apartmanlar arasında bir garip konak

Taksim Alman Konsolosluğu binasının arkası bir zamanlar çiftlikler ve konakların olduğu bir yerdi. Ne zaman ki Dolmabahçe Sarayı yapıldı hemen buraları saraya yakın olmak için paşaların ve önemli devlet adamların konakları ile dolmaya başladı. Günümüzde ise Taksim -Gümüşsuyu’nda sadece bir tek konak görebiliyorsunuz. Onun da sadece ön yüzü bugüne kadar gelebilmiş ve günümüzde müze olarak kullanılıyor.  İşte bu konağın hikayesi:

1929 BUNALIMI TÜM KONAKLARI APARTMAN YAPTI
Bugün Ercümend Kalmık Müzesi olarak kullanılan bu binanın hikayesi şöyle başlıyor:  GÜnümüznde Sarayarkası Sokağı No: 35-37 de yer alan tarihi yapı. 19.yüz yılın sonlarında Naksos Adasından İstanbul’a gelen ve Tünel’de bir konfeksiyon mağazası açan Nikola Skarlatos Skarlatos kardeşler tarafından 1920’de bir paşadan satın alınmıştır. Skarlatos’un bütün çocukluğunu ve gençliğini bu konakta geçiren ve uzun yıllar Robert kolejinde  hocalık yaptıktan sonra Atina yerleşen oğlu inşaat mühendisi Mikail Skarlatos’un aktardığı bilgilere göre mağaza 1920-30 arasında gelişerek büyümüş ancak 1929’da başlayan ekonomik bunarım nedeniyle 1935’te kapanmış ardından da Konak elden çıkarılmış. Bunu izleyen yıllarda ilk kırılan Konağın arazisi parsellenerek satılmış ve bugün cephesi Ayazpaşa Cami sokağına bakan apartmanlar yapılmıştır. Konağın büyük bahçesindeki badem ağacıyla gülleri o zamanlar Alman Büyükelçiliği olan şimdiki konsolosluk bahçesinde tavus kuşları da varmış.  Bugün konaktan kalan son bölüm ise, tarihi ve mimari özelliğinden ötürü Ercümend Kalmık müzesine dönüştürülmüş.
ERCÜMEND KALMIK MÜZESİ
Türk resim tarihinin önemli isimlerinden olan Ercüment Kalmık`ın evinin restore edilmesiyle oluşturulmuştur. Geç dönem 19 yy. evinin aslına uygun restorasyonu ile birlikte, evin arka bahçesinde sanat atölyesi ve sergi mekanının yerleştirilmesi, projenin esasını oluşturmaktadır. Restore edilen ev sanatçı Ercümend Kalmık`ın eserlerinin sergilenmesine ayrılmış, tonozlu ek binanın alt katında sanat atölyesi, üst katında ise geçici sergiler için bir mekan yaratılmıştır. Bu tonozlu yapı, eski yapıya ince ve şeffaf bir köprü ile bağlanmıştır. Ercümend Kalmık Vakfı, 1991 yılında, sanatçının eşi Ayşe Kalmık tarafından kurulur.

Ercüment Kalmık kim?
Ercüment Kalmık (d. 1908 İstanbul – ö. 21 Şubat 1971 İstanbul) Türk ressam, sanat tarihçisi, resim öğretmeni. Lirik soyut resimleriyle tanınan bir Cumhuriyet dönemi sanatçısıdır. 1942’den itibaren tüm yaşamı boyunca eğitmenliği ve ressamlığı birlikte sürdürmüş, Türkiye’de ve yurtdışında düzenli olarak sergiler açmıştır. Yapıtları İstanbul Resim ve Heykel Müzesi ile Ankara Resim ve Heykel Müzesi’nde ve birçok özel koleksiyonda bulunur.
Kaynak:  https://www.e-skop.com/skopbulten/ercumend-kalmik-muzesi-acik/5417
https://www.herumutortakarar.com/ercumend-kalmik-muzesi/