MUHABBET İLE HELVALARI KAVURAN HELVAİ YAKUP EFENDİ (HELVACI BABA)

Helvacılık yaptığı için halk arasında “Helvalı/Helvacı Baba” olarak bilenen Helvai Yakup Efendi Silifke’nin Zeyniye köyünde doğan bir tasavvuf ehlidir. Türbesi Vefa’dan Vezneciler giden yol üzerindedir.

GÖNLÜNE DÜŞEN ALLAH AŞKI İLE İSTANBUL GELEN HEVAİ YAKUP EFENDİ
Helvai Yakup efendi’nin Allah’a olan muhabbeti onun bir yolculuğa çıkmasına ve İstanbul’a gelmesine vesile oldu. İstanbul’a geldiğinde Pir Ali Aksarayı hazretleri ile tanışan Helvacı Baba, Kanuni Sultan döneminde Şehzade camiinde dersler vermiştir. Kanuni Sultan Süleyman Bozdoğan kemerine bitişik birkaç oda yaptırarak Helvai Yakup Efendiye vermiştir.
HER CUMA BEREKETLENEN BİTMEYEN İRMİK HELVASI KAZANI
İmanın tıpkı bir çınar ağacı gibi dimdik durması gerektiğini anlatırcasına her Cuma namazı çıkışında cemaate irmik helvası dağıttırdı Helvacı baba. Rivayet göre irmik helvası dağıttığı kazan o gün hiç bitmezmiş. Kimine göre bu bitmeyiş Çınar ağacının kerameti, kimine göre ise muhabbetin yansıması olarak kabul edilmektedir. Bu hayrat Helvacı Baba’nın vefatından sonra bir süre devam etmişsede 1980 ihtilali döneminde o bölgede toplanan kalabalığın kamu düzenimi bozduğu gerekçesiyle helva dağıtımı son bulmuş. Çınar ağacı gibi dik duran Helvai Yakup Efendi Hicri 997 (Miladi 1588) yılında vefat edince o her cuma bitmeyen kazan da bitmiş…

NAAŞİNİN TAM OLARAK NEREDE OLDUĞU BİLİNMEMEKTEDİR
Vefatından sonra naaşi her cuma namazı çıkışı helvayı dağıttığı çınarın yanına gömülmüş fakat oradan kaldırıldığı rivayet ediliyor. Ziyaretçisi hiç eksik olmayan bu türbede özellikle Cuma günleri dilek sahipleri helva dağıtarak dileklerinin kabulü için dua ederler.
Bir takım sözlü kaynakların verdiği bilgiye göre, 1940-45’li yıllarda, yani 2.Dünya Savaşı döneminde Şehzadebaşı Kapatılmış ve bugün büyük çınarın altında olduğuna inanılan Helvacı Dede’nin türbesi buradan kaldırılmış. Halk hem caminin kapatılması hem de mezarın nakledilmesi üzerine her Cuma gelerek caminin kapalı olmasına rağmen helva dağıtmaya devam etmiştir. Bugünde bu çınarın altında cuma günleri gelerek yine şeker, lokum vb dağıtılmaktadır.

Şehzade Cami avlusunda bulunan büyük çınarın altında Helvacı Dedenin bir zamanlar burada yattığına inanılmaktadır.

KAYNAK:

http://www.istanbuldakiler.com/helvaci-baba-helvai-yakup-efendi-89.html

https://hayalleme.com/tarihi-eserler/helvai-yakup-efendi-turbesi-helvai-tekkesi/