Hani elçiye zeval olmazdı !

(İstanbul’un Sırları: 462) 

Hep duyarız değil mi ? Elçiye zeval olmaz, elçi sadece mesaj getirir ve götürür. Ama gel gelelim 600 yıllık Osmanlı tarihinde neredeyse bir ilk yaşandı ve Osmanlı elçisi Behram Çavuş maalesef şehit edildi. İşte Kumkapı’da bulunan Behram Çavuş Camii Sokullu Mehmet Paşa zamanında Başçavuş Behram Ağa tarafından 1595-1596 yıllarında yapılmış. Ama hüzünlü de bir hikayesi var yaptıran kişinin. İşte hikayesi:

KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN ELÇİ OLARAK GÖNDERDİ KELLESİ GELDİ
Yavuz Sultan Selim’in ardından Osmanlı Padişahı olan I. Süleyman, tahta geçtiğini haber vermek üzere Macaristan Kralı II. Lajos’a gönderdiği Behram Çavuş, farklı kaynaklara göre kral tarafından hakaret gördü, alıkonuldu veya öldürüldü. Kanuni sultan Süleyman’ın, Osmanlı tahtına geçtiği günlerde Macaristan, Osmanlı sınır kasabalarını rahatsız ediyordu…Hem buna bir son vermesini istemek, hem de padişah değişikliğini Macaristan’a haber vermek üzere, Behram Çavuş isimli gözünü budaktan, sözünü dudaktan sakınmayan bir elçi gönderildi…Fakat Osmanlı elçisi Behram çavuş, Macarların hakaretine uğradı. İşkence  edildikten sonra da öldürüldü…Bunu haber alan Kanuni, derhal Belgrad Seferi’ne çıktı. Belgrad o tarihte Avrupa’nın kapısı sayılıyordu. Daha önce iki defa kuşatılmış, ancak fethedilememişti…Karadan ve Tuna nehrinden şehri sıkı bir kuşatmaya alan kanuni, 1521’de fethetti. artık Macaristan yolu Osmanoğlu’na açılmıştı.

CAMİİ’DE HATTAT SAMİ EFENDİ’NİN LEVHALARI VAR
Ahşap çatılı caminin iç kısmında levhalar var. Levhalardan bir kısmı ünlü Hattat Sami Efendi’nin eserleridir. Camii’de Ali Hilmi Efendi tarafından yazılan bir kitabede bulunuyor. Camii Büyük Hocapaşa yangınında tamamen yanmıştır. Yanan Camii’nin yeni inşası ise 1881’de dördüncü ordu Müşiri Mustafa Tevfik Paşa tarafından inşa edilmiştir. Kagir yapılı ve ahşap çatılı Camii son olarak 1957 yılında onarıldı.
AVLUSUNDA LALE DEVRİ’NDEN KALMA ÇEŞME VAR
Camii’nin avlusunda Lale Devri’nden kalma üç musluklu bir abdest alma yeri var. Çeşmesi maalesef metruk durumda.

Kaynak:  https://tarihiyarimada.net.tr/camiler/kumkapi-behram-cavus-camii/