Sessizce tarihe şahitlik eden Fatih Belediye Binası

SON DÖNEM OSMANLI MİMARİLERİNDEN FATİH BELEDİYE BİNASI

Hicri 1332, miladi 1914 tarihinde hizmete açılan Fatih Belediye binası dönemin Neoklasik mimari anlayışı içerisinde inşa ettirilmiştir.
Kapısı üzerindeki kitabe’de de yazıldığı üzere “Şehremaneti Fatih Belediyesi Dairesi” olarak belediye hizmet binası ve uzun bir sürede “Kaymakamlık” olarak kullanılan daire mimari İstanbul eşrafından Y. Terziyan’dır. Bina halen Belediye Başkanlığı olarak kullanılmakta iken halen Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörlüğü olarak kullanılıyor. Fakat ilginç olan ise bu binadan iki tane olması. Kadıköy Belediye Binası ile Fatih Belediye binası ikiz binalar. Mimarları Yervant TerziyanİKİ BAŞKANLI İKİ MECLİSLİ BİR BELEDİYE OLUR MU?
Bu tarihi bina ilginç birçok olaya şahit olmuştur. Yaşanan bu olayların en ilginci ise; 1921 yılı, kasım ayında yaşanan yönetim biçimidir. Yeni yapılanan belediye teşkilatında seçim yapılmış, belediye sınırlan içindeki merkezden seçilen üyeler ile dışarıdan seçilmiş üyeler, belediye merkezinde birbirini tanımayıp ikiye ayrılmıştır. Bîr kısmı, bugünkü Fatih Belediyesi Başkanlığı binasında, bir kısmı da Çemberlitaş’ta, eski Eminönü Belediyesi’nin geçmişte İstanbul Belediye Meclisi olarak kullanılmakta. Böylece iki başkanlı iki meclisli bîr dönem geçirilmiş, bu dönem iki ay sürmüş ve sonrasında meclisler birleştirilmiştir.


BELEDİYE BİNASININ YANINDAKİ “ŞEHREMANATİ KİMYAHANESİ”

Tarihi belediye binasının yer aldığı caddenin köşe başında bulunan “Şehremanati Kimyahanesi” olarak inşa ettirilmiş olan bina ise, hicri 1342, miladi 1923 tarihlidir. İlk modern itfaiye binalarından biri olarak inşa ettirilen İtfaiye Binası da aynı mimari üslûba sahiptir. 1871 yılındaki büyük İstanbul yangını sonrası, Tulumbacı teşkilatının artık yeterli olamaması üzerine teşkilatın yenilenmesine karar verilmiş, bunun için Sultan Abdülaziz’in Macaristan’dan İstanbul’a davet ettiği Kont Odön Szechenyi, modern İtfaiye Teşkilatı’nı kurmuştur. “Şehremanati Kimyahanesi” olan bina, teşkilatın Fatih birimidir. Bu birim diğerlerinden vefalı çıkmış, İstanbul İtfaiye Teşkilatı’nı kuran Macar Kontunun ismiyle bir itfaiye Müzesi kurmuştur. Müze daha sonra Beşiktaş’a taşınmıştır.
FATİH BELEDİYESİ İLE KADIKÖY BELEDİYESİ İKİZ BİNA 

Kaynak: https://www.herumutortakarar.com/yervant-terziyan-ikizleri/
https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/28440
https://www.gazetekadikoy.com.tr/yazarlar/emre-musazlioglu/sehremaneti-binasi