Çinili Hamam ziyarete açıldı…

Fatih’in Zeyrek semtinde bulunan Çinili Hamam, Osmanlı Hamam mimarisinin en önemli örneklerinden birisi. 1540–1546 yılları arasında, Kaptan-ı Derya Barbaros Hayrettin Paşa tarafından Mimar Sinan’a ısmarlanan yapı, sanatçının bilinen en erken tarihli hamamları arasında. 18. yüzyılda bölgede yaşanan depremler ve yangınlar sonrasında hamamın duvarlarını kaplayan ayırt edici mavi-beyaz İznik Çinileri tahrip olmuş ve Parisli bir antikacı tarafından satılarak Avrupa’nın en önemli müzelerinin koleksiyonlarında yerini almış. Bu çinilerin bir kısmı hâlâ hamamın erkekler kısmının sıcaklık bölüm
ünde görülebiliyor.

Hamamların önemini yitirdiği modern yaşam biçimi ve ihmale boyun eğen Çinili Hamam uzun yıllar kentin ara sokaklarında bilinmez bir yapı olarak kaldı. Ancak 2010 yılında hamamı satın alan The Marmara Grubu’nun başlattığı kapsamlı restorasyon çalışması bu kültür mirasını tüm ihtişamıyla tekrar kente kazandırdı. Bugün Zeyrek Çinili Hamam sadece mimari bir başyapıt olarak kentin yaşamına katılmıyor, restorasyonu sırasında günışığına çıkan arkeolojik ve tarihsel bilgi ve bulgularla geçmişimizi aydınlatacak yeni araştırmaların yolunu da açıyor.

SARNIÇ
Hamamın giriş avlusundan erişilebilen ve Mimar Sinan’ın yapının temeli olarak da kullandığı Bizans sarnıçları kadınlar bölümüm soğukluk mekânının altına denk gelir. Bölgenin hamam öncesi dönemine dair bilgiler sunan mekânın duvarlarında sıvaya oyulmuş kadırga ve baştarda çizimleri görülebilir. Dönemin gemilerini oldukça detaylı bir şekilde betimleyen bu çizimleri kimin ne zaman yaptığı bilinmiyor.