Osmanlı’nın ilk kadın sığınma evi neresiydi?

OSMANLININ İLK KADIN SIĞINMAEVİ: HATUNİYE DERGÂHI

Her alanda yardımda bulunmak için vakıflar açan Osmanlı, 18 yüzyılda İstanbul Eyüp’te açtığı gibi sığınma evleri de açmıştır. İstanbul’da açılan ilk sığınma evi, 100 yıla yakın süre faaliyette olan Hatuniyye Dergâhıdır. Dergâh Hoca Hüsam Tekkesi, Hüsam Efendi Tekkesi, Selim Efendi Tekkesi olarak da bilinmekte.
MİSAFİRLER KENDİ AYAKALARI ÜZERİNE DURDUKTAN SONRA AYRILIYORDU

Hatuniyye Dergâhında şiddet gören ve zor durumda olan hanımlar misafir ediliyordu. Hanımlar dergâhta bulundukları sürede eğitim alıyor, zanaat öğreniyordu. Ekonomik özgürlüğe ulaştıklarında, kendi ayakları üzerinde durduklarında isterlerse dergâhtan ayrılabiliyorlardı. Psikolojik rahatsızlıkları olan hanımlar ise tedavi ediliyor, iyileşince hayata alıştırılıyordu. Yaşlı hanımlar içinse bir huzurevi görevi görülüyordu.

HATUNİYE DERGÂHI’NIN KURTULUŞ SAVAŞI DÖNEMİNDEKİ HİZMETLERİ

Mazlumlara yardım eli uzatan dergâh vatanı korumak içinde harekete geçmiştir. Kurtuluş savaşı döneminde Hüseyin Nazmi Geylânî Hazretlerinin idaresi ile Hatuniyye Dergâhının görevlileri işgal kuvvetlerinin silah ve cephanelerini kaçırarak İnebolu’ya göndermişlerdir. Bu davranışı Allah rızası için yaptıklarını da vurgulamışlardır. Bunu yapabilmek içinde gazete ile haberleşmişler. Gazetenin içine yazmışlar emirleri veya planı, gazeteyi alan kişi de okuduktan sonra tekrar veriyormuş cevap ile.

GEÇE KONDUNDAN RESTORASYONA
Kaynaklarda 18.yüzyılın başlarında Hoca Hüsamettin tarafından yapıldığı ve bir süre sığınma evi olarak kullanılan ev, önceden bir Mevlevi tekkesi olduğu, hatta 16.yüzyılda ise Bektaşilerin kaldığı bir ibadethane olduğu da rivayet ediliyor. 1990-2008 yılları arasında ise sığınma evinin bahçesi gecekondu ile doluymuş. 2008 yıllında ise restorasyon yapılmaya başlanmış, önce mezarlara bakın yapılmış, bahçeye peyzaj düzenlemesi getirilmiş ve tekke ve tekkeye bağlı olan mescit yeniden inşa edilmiş. Günümüzde ise Hoca Hüsamettin Tekkesi adını alan ev, Büyükşehir Belediyesi tarafından özel davet ve toplantılar için kullanılıyor.

 

KAYNAK:

https://www.eyupsultan.bel.tr/tr/main/pages/hatuniyye-tekkesi/992

https://tulipandrose.net/osmanlinin-ilk-kadin-siginma-evi-hatuniye-dergahi/

http://mustafaresmiahi.net/mustafaahi/ceylanbaba/ksavasi.html

Kadir Mısıroğlu, Kurtuluş Savaşında Sarıklı Mücâhidler, kitabı