ABDULLAH EFENDİ, (Himmetzâde)

Bayramiyye yolunun şeyhlerinden. 1640 (H.1050) yılında İstanbul’da doğdu. 1710 (H.1122) yılında vefât etti. İstanbul Üsküdar’daki Bezcizâde Tekkesinde babasının yanına gömüldü.

PADİŞAHI İSTANBUL’A DAVET EDEN İSTANBULLU
1683 yılında Merzifonlu Kara Mustafa Paşanın Viyana önünde uğradığı büyük bozgundan sonra, Almanlar ve Polonyalılarla berâber Ruslar ve Venedikliler de üzerimize saldırmışlardı. Sultan Dördüncü Mehmed Hanın bu nâzik vaziyet karşısında Edirne’den dönmemesi üzerine yaptığı vaaz ve konuşmalarla onu İstanbul’a davet etti.
Sultan Dördüncü Mehmed Han başı yerde olarak dinlediği bu vâz ü nasîhatten sonra devlet işleri ile bizzat ilgilenmeye başladı.

1697’de Sultan İkinci Mustafa’nın Avusturya seferine ordu vâizi olarak katıldı. Allah yolunda, İslâmiyet uğrunda savaşmanın fazîleti hakkında vâzlar vererek askeri gayrete getirdi. Yapılan savaşlarda Osmanlı askerinin fevkalâde cesâreti neticesinde Avusturya orduları bozguna uğratıldı ve zaferle dönüldü.

Hayatının son yıllarında Bâyezîd ve Süleymâniye câmileri vâizliklerinde bulunan Abdullah Efendi 1710 yılında Hakk’ın rahmetine kavuştu. Himmet-zâde Abdî, Üsküdar’daki Bezci-zâde Tekkesi’nde babasının kabri yanına defnedildi.  (Himmetzade) Tekkesi de Zeynep Kamil Hastanesi genişletilirken yıkıldığı için mezarı Selimiye Tekkesine nakil edildi. (Bandırmalızade Tekkesi’ndeki Şeyhler de buraya nakledilmişti.) 3 tarikatin şeyhleri aynı hazirede.
ABDULLAH HİMMETZADE KİMDİR?
Şeyh Abdullah Efendi adıyla da bilinen Himmet-zâde Abdî, Bayrâmiyye tarikatı şeyhlerinden Himmet Efendi’nin (d. 1026/1617 – ö. 1095/1684) oğludur. Himmet-zâde Abdî, 1050/1640 tarihinde İstanbul’da doğdu. Edebiyatımızda Abdî mahlasıyla başka şairler de eser verdiği için o, babasından dolayı Himmet-zâde adıyla anılır. Şiirlerinde Himmet-zâde, Abdullah, Derviş Abdullah gibi mahlasları kullansa da onun en çok kullandığı ve şöhret kazandığı mahlası Abdî’dir. Abdî, tahsilini babasından almış, Bayrâmiyye tarikatına intisap ederek babasına mürid olmuştur. Tefsir ve hadis ilimlerini tahsil ederek kendisini bu alanlarda yetiştirmiştir. Abdî’nin asıl mesleği vaizliktir. O, 1080/1669 tarihinde Kasımpaşa Camii’ne, on yıldan sonra da Fatih semti civarında bulunan Halil Paşa Camii’ne vaiz oldu. Şehremini Yenibahçe’deki Defterdar İbrahim Efendi Tekkesi şeyhi olan babasının 1095/1684 yılında vefat etmesi üzerine, anılan tekkeye şeyh tâyin edildi. Abdî 1099/1687 yılında hac vazifesini yerine getirmek için Hicaz’a gitti. Hac dönüşünde Sultan Selim Camii Cuma vaizliği görevine getirildi, böylece Selâtîn camii kürsü şeyhleri silsilesine girmiş oldu. 1694’te Fatih Camii vaizliği görevine getirildi. Bu görevdeyken Sultan II. Mustafa’nın 1109/1697’daki Avusturya seferine ordu vaizi göreviyle katıldı. Abdî, Viyana bozgunu günlerinde devrin padişahı IV. Mehmed’i halkın gözü önünde muâheze etmesiyle de tanınmıştır. Davutpaşa Camii’nde padişahın da hazır bulunduğu bir cuma günü kürsüye çıkan Abdî Efendi, “Gerçi padişahlar ava gidegelmiştir, ancak şimdi zamanı değildir.” diyerek sultanı halka şikâyet etmiştir.

1 ve 2 Himmetzade’den gelen kabirler
3 Selimiye (Çicekfi Tekkesi) halen Kucuk Selimiye Camii olarak da anilir
4 ve 5 Bandırmalızade tekkesinden gelen kabirler ve Seyh Seyyid Yusuf Nizameddin Efendi.
6. Resim de Bezcizade tekkesinden gelen kitabe


PADİŞAH SULTAN 4.MEHMET KİMDİR?
Mehmed (Osmanlı Türkçesi: محمد رابع) veya Avcı Mehmed (2 Ocak 1642, İstanbul – 6 Ocak 1693, Edirne), 19. Osmanlı padişahı ve 98. İslam halifesidir. Sultan İbrahim’in Hatice Turhan Sultan’dan olan oğludur. Babasının tahttan indirilmesinin ardından 1648’de 6 yaşında tahta çıkan en genç padişah oldu. Ava düşkünlüğünden dolayı “avcı” lakabıyla anılmıştır. 39 yıllık saltanatıyla Kanuni Sultan Süleyman’dan sonra en uzun süre hükümdarlık yapan Osmanlı padişahıdır. Saltanatında Batı’da en geniş sınırlara ulaşılmıştır. Döneminde mimari alanda birçok faaliyet gerçekleştirildi. İnşaatı 60 yılda bitirilemeyen Yeni Cami ve Külliyesi tamamlandı. 1658-1680 yılları arasında Rumeli ve Anadolu hisarları tamir edildi. Mısır Çarşısı, Hünkar Kasrı, Köprülü Külliyesi, Safranbolu Köprülü Mehmed Paşa Camii, Vezirköprü Fazıl Ahmed Paşa Külliyesi, İncesu Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Camii ve Kervansarayı inşa edildi.

 

 

 


Fotoğraflar için Halil İbrahim Akbulut Hocam’a teşekürler.
https://www.facebook.com/hiakbulut