Gökyüzünü seyretmek ister misiniz?

“Bilim ve sanat takdiɾ edilmediği yeɾden göç edeɾ.”

 İbn-i SİNA

 

İstanbul üniversitesi  Astronomi ve uzay bilimleri  bölümünün ,her ayın belirli günlerinde düzenlemiş olduğu gökyüzü gözlem etkinliğine katıldık. Gözlem öncesi hem Gökyüzü ve evren hakkında kısa ders işledik, hem de uzay bilimleri fakültesinin yıllardır araştırmalarda ve  gözlemelerde kullandığı çalışan sistemleri ve eskiden kullanılan şimdi ise kurulan müzede sergilenen araçları görme imkanı bulduk. İşte detaylar…

GÖZLEM VE GEZİ ÖNCESİ KISA EĞİTİM
İstanbul üniversitesinde Beyazıt kampüsü’nde bulunan Astronomi ve Uzay Bilimleri fakültesinde  gerçekleşen etkinlikte gökyüzü meraklıları , normal zamanlarda fakültede derslerin işlendiği amfilerde gözlem öncesi evren , gezegenlerin oluşumu, yıldızların oluşumu, ve uzay konularıda fakültenin öğretim üyelerinin verdiği kısa eğitime katıldılar.

PLANETARYUM İLE FARKLI BİR SEYİR
Eğitim sonrasında planetaryum adı verilen, özel yapılmış koltuklar ve kubbe şeklinde dizayn edilen ekranların olduğu salona geçen katılımcılara,  Panorama şeklinde gezegenlerin oluşumundan tüm evrenin oluşumuna, özelden genele uzayı anlatan film gösterimi yapıldı . Özel salonda gerçekleşen film gösteriminin ardından gökyüzü meraklıları, fakültenin gökyüzü gözlemlerinde kullanmakta olduğu araçları inceleme fırsatı buldular.

GÖZLEMEVİ VE “İST40 TELESKOBU”
Bununla birlikte fakültenin kuruluşundan bu yana gökyüzü ile ilgili çalışmalarda kullanılan çeşitli araçlarında olduğu bir müze’yi de yine fakülte içerisinde gezme imkanı da bulan ziyaretçiler, sonrasında 1936 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün emri ile fakültenin özel yapılan gözlem kulesine  yerleştirilen astrograf ta dediğimiz ve  Güneş gözlemlerinde kullanılan  “İST40 TELESKOBU” isimli büyük dürbünü ve gözlemevini, fakültenin  öğrencileri eşliğinde gezdiler.

VE EN HEYECANLI YER ”  TELESKOP İLE GÖKYÜZÜNÜ İZLEME”
Yapılan çalışmalar ve kullanılan araçlar ile ilgili öğrenciler tarafından verilen bilgiler ile birlikte gökyüzü aşıkları ,etkinliğin en heyecanlı yeri olan özel teleskoplar ile  gözlemevinden gökyüzünü izleme imkanı buldular.
TEŞEKKÜRLER…
Elbette başta fakültenin öğretim üyeleri  olmak üzere bu etkinliği organize eden gözleri uzay merakı ile parlayan geleceği parlak öğrencilerimize sonsuz teşekkür ediyor, değerli öğretim üyelerimizin ve sevgili öğrencilerimizin başarılar diliyoruz .

Planetaryum hakkında kısa bilgi
“İÜ Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nün 2013 yılında tamamlanan yeni binasına bir planetaryum binası da eklenmişti. Bu planetaryumun projeksiyon ve ses sistemleri ile gösterim malzemesi ihtiyacı Elginkan Vakfı’nın ve Elginkan Holding kuruluşu E.C.A.’nın katkıları ile karşılanmış ve böylece 39 koltuk kapasiteli İÜ Fen Fakültesi E.C.A. Planetaryumu çalışır hale gelmiştir. Ülkemizin ilk üniversite planetaryumudur. Bu planetaryum, ender rastlanır şekilde bir araştırma ve eğitim kurumunun parçasıdır. Bu sebeple planetaryumu ziyaret edenlere, planetaryum gösteriminin yanı sıra, aynı zamanda astronomi konulu sunumlar yapılabilecek, teleskopla Güneş gözlemi yaptırılabilecek, astronomi bölüm müzesi gezdirilebilecek, hatta uygun durumlarda geceleri de astronomik gözlemler yaptırılabilecektir. Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümümüz, sadece bilimsel çalışmaları ve projeleri ile değil, bilim-toplum etkinlikleri ile de adından övgü ile bahsettirmeye devam etmekte ve örnek olmaktadır.”

Kaynak: https://astronomi.istanbul.edu.tr/bilimtoplum/randevu.html

Randevu ve Rezervasyon

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nde gerçekleştirilen Bilim-Toplum Etkinlikleri’ne katılmak için önceden randevu alınması gereklidir. Randevular için telefon numaralarımız:

(0212) 440 03 74 – 440 20 92 (Direkt Hat),
(0212) 440 00 00 (Dahili 10398, 10292)

Randevu alınırken istenilen etkinlik türü, varsa özel sunum tercihi özellikle belirtilmelidir. Ücretlendirme istenilen etkinliklere göre değişiklik göstermektedir. Ödemeler havale yada kredi kartı ile alınmaktadır.

Astronomi ve Uzay Bilimleri bölümünde belirtilen düzenli etkinlikler herkese açıktır.Etkinlikler hafta içi her gün düzenlenmektedir. Haftasonu sadece özel gruplara yönelik etkinlikler düzenlenebilir.Günde yalnızca iki seans (grup) kabul edilecektir. Seansların başlangıç saatleri
öğleden önce 10:00- 11:00
öğleden sonra 13:30-14:30
aralığında olacaktır. Okulların ulaşım durumlarına göre seans başlangıç saatleri verilen aralıklar içinde ayarlanabilir.

Her bir seansta maksimum 60 kişilik bir grup kabul edilebilir. Katılımcı sayısı 30-60 arasında olduğunda grup ikiye bölünerek, grupların Tarihi Kubbe ve Planetaryumda dönüşümlü olarak etkinlik yapmaları sağlanacaktır.