Taşmektep Salma Tomruk /Edirnekapı-Fatih
Taşmektep Salma Tomruk /Edirnekapı-Fatih

Cumhuriyetin ilk binalarından olan bir hatıra  

 (İstanbul’un Sırları: 482) 

BİRİNCİ MİLLİ MİMARİ AKIMINDAN İZLER
 Bir dönem Fatih Meslek Eğitim Merkezi olarak kullanılan bu yapı, Cumhuriyet dönemin ilk yapılarından biridir. Birinci Milli Mimari akımının izlerini taşıyan yapı, muhtemelen Mimar Kemalettin Bey veya onun çizdiği yolu izleyen adı bilinmeyen bir mimar tarafından yapılmış olan bir ilk mektep. Yeterli bir bilgi bulunmamasına karşın, bölgede Cumhuriyet’in ilk yıllarında eğitim faaliyetinde bulunan Muallim Naci İlkokulu olması da muhtemel.
 

316 YILLIK ÇEŞME 
Bir dönem Fatih Meslek Eğitim Merkezi olarak kullanılan Fatihteki Taş Mektep binasının yanında 316 yıllık bir çeşme bulunmakta. 1702-1703 yıllarında yapılmış olan Ali Şah çeşmesi 1900 tarihinde yenilenmiştir. Çeşmenin bir dönem Rumeli Kazaskeri iken vefat eden Ali Şah Efendi’nin ruhu için yaptırıldığı bilinmektedir.

 ZAMAN İÇİNDE YOK OLAN KİTABE
Eski dönemlerde çeşmelerde üç kitabe bulunmaktaydı, Ali Şah çeşmesinde de üç tane kitabe vardı ama çeşmenin iki kitabesi günümüze kadar ulaşamamıştır. Kitabeler yok edilmiş. Buna ek olarak, restorasyon sonrası çeşme neredeyse kitabenin altına kadar gömülmüş… Fatih Draman’da bulunan çeşme restorasyon sonrası kitabesinin altına kadar yere gömülmüş…

 İstanbul Özel İdaresi İmar Yatırım ve İnşaat Daire Başkanlığı tarafından onarım için 2013 yılında ARM Mimarlık Peyzaj Şirketi’ne ihale edilen yapının her ne kadar restorasyonu tamamlanmış görünüyorsa da kullanılmamakta. Zaman içinde önünden geçen yol yükseldiği için giriş kapısı kaldırım seviyesinin altında kalmış bir yapı.”

Çeşme çukurda kalmış

 

 Kaynak: https://www.milliyet.com.tr/gundem/316-yillik-cesmeyi-boyle-gomduler-2693982