İstanbul’un bir zamanlar çiçek bayramı olduğunu biliyor muydunuz?

(İstanbul’un Sırları: 477)

Sakın karıştırmayın 1 Mayıs Bahar Bayramı değil bu, İstanbul’a has özel bir bayram “Çiçek Bayramı.”

Fahri Sarrafoğlu-(İstanbul Seyyahı)

1950 yılından itibaren İstanbul Valisi ve Belediye Başkanı Fahrettin Kerim Gökay’ın girişimleriyle İstanbul halkının eğlenebilmesi, birbiriyle kaynaşması amacıyla Bahar ve Çiçek Bayramı kutlanmaya 1962 yılına kadar kutlanmaya başlanmış .

ÖYLEKİ GAZETELERE İLAN BİLE VERİLİYOR
Bahar ve Çiçek Bayramı’nda, halkın vakit geçirip eğlenebileceği birçok etkinlik yapılmış. Bunlar arasında gazino ve eğlence yerlerinde ses sanatçılarının konserleri, kukla, Karagöz hokkabaz gösterileri, orta oyunları ve diğer çeşitli eğlenceler düzenlenmiş.  Gülhane Parkı’nın çocuk bahçesi olarak ayrılan yerinde bir lunapark gibi çocukların eğlenceleri için vücuda getirilen tesisler ile birçok sergi açılması ve yapılan müsabakalar bayram kutlamaları yapılıyormuş. Bahar ve Çiçek Bayramı halka sunduğu kültürel eğlence ve etkinlikler ile insanların sosyalleşmesini ve kaynaşmasını büyük katkı sağlamış.

Bayramın kutlandığı dönemlerde kısa süreli “Bahar ve Çiçek Bayramı” adında bayramda yapılan etkinliklerin duyurulması ve Türk halkının kolayca gelişmelerden haberdar olabilmesi için bir gazete dahi çıkartılmıştır.

İSTANBUL’ A ÖZGÜ BİR BAYRAM
Bahar ve Çiçek Bayramı Demokrat Parti döneminde İstanbul’a özgü bir bayram olarak kutlanmaya başlanmıştır. İstanbul’a özgü bir bayram olduğundan dolayı yerel bir bayram olarak da nitelendirilebilir. Gülhane Parkı’nda gerçekleştirilen bu bayramın sabit bir tarihi yoktur. Başlangıç ve bitiş tarihleri İstanbul Belediyesi tarafından belirlenen Bahar ve Çiçek Bayramı, 1 Mayıs Bahar bayramından farklı bir etkinlik olup, İstanbul Belediyesi tarafından tertiplenmiş ilkbahar-yaz aylarını kapsayan halkın dinlenip vakit geçirebileceği bir festival biçimindedir.7 Bu çerçevede Belediye tarafından bir komisyon oluşturulup bayram için gerekli hazırlık ve düzenlemeler tertip edilmiştir.

‘’90 GÜN’’ SÜREN BAYRAM OLUR MU? EVET OLUR
1950 yılında yapılan birinci bahar bayramı 3 gün sürmüş ve bu süre zarfında halkın ilgisini çeken bu şenliklere 200.000 kişi iştirak etmiştir. Katılımın yüksek olması ilerleyen süreçte şenliklerin uzatılmasına vesile olmuş ve F.K. Gökay her geçen yıl kutlamaların süresini arttırmıştır. Bu çerçevede 1951’de 5 gün zarfında 300.000 kişi gezmiş, 1952’de 7 gün içinde 500.000 kişi gelmiş, 1953’de 45 gün süren bayramı 800.000 kişi kutlamış, 1954’de bu müddet 70 güne çıkarılmış, bu arada parkı 1.200.000 kişi ziyaret etmiş ve 750.000 lira hâsılat elde edilmiştir. Bahar ve Çiçek Bayramının 90 gün sürdüğü 1955 yılında Gülhane Parkı’na tam 1.500.000 İstanbullu gelmiş ve 1.000.000 lira hâsılat elde edilmiştir. 1957 yılında ise üç milyona yakın ziyaretçi tarafından gezilmiştir. İstanbul belediyesi bu bayram dolayısıyla her sene önemli bir gelir elde etmiş, 1957 yılına gelindiğinde bayramdan elde edilen hâsılat 1.800.000 lira olmuştur. Bayram Kutlamaları Bayram müddetince Gülhane parkında şehir bandosu, gazino ve eğlence yerleri saz ve ses sanatkârları, Kukla yerinde gündüzleri kukla geceleri Karagöz hokkabaz gösterileri yapılır, orta oyunları ve diğer çeşitli eğlencelerden başka parkın çocuk bahçesi olarak ayrılan yerinde bir lunapark, raylı trenleri, dönme dolaplar, uçan iskeleler kayık salıncakları bu kutlamalarda yerini alırdı.

ADINA GAZETE ÇIKRTILAM HATTA PARA BASTIRILMIŞTI…
1960 yılında da İstanbul Bahar ve Çiçek Bayramı vesilesiyle PTT Umum Müdürlüğü tarafından bir hatıra pul serisi çıkartılmıştır. Biri 105, diğeri 75, üçüncüsü 40, dördüncüsü de 30 kuruş değer taşıyan dört puldan ibaret bu seri 4 Haziran 1960 günü tedavüle arz edilmiştir. Bahar ve Çiçek Bayramı kutlanmaya başladığı tarihten dört yıl sonra 1954 yılında Bahar ve Çiçek Bayramı adında bayrama özgü bir gazete de çıkarılmaya başlanmıştı.

 

Kaynak: https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/624437