Bu müze niye farklı?

 Fahri Sarrafoğlu (İstanbul Seyyahı)

(İstanbul’un Sırları: 475)

İstanbul’da son yıllarda müzelerin sayısı giderek artıyor. İBB’nin açtığı müzeler arasında en son Haliç Tersane Müzesi, Bulgur Palas ve Kemal Sunal Müzesini sayabiliriz. Ama İstanbul’da iki önemli sanatçının müzesi oldukça dikkat çekiyor. Biri Barış Manço ve  diğeri de Kemal Sunal Müzesi. Hiç merak ettiniz mi? Her iki sanatçının müzesi Kadıköy’de her ikisi de halkın gönlüne girmiş sanatçılar.  Demek ki popüler (sabun köpüğü gibi) değil kalıcı bir mühür gibi halkın gönlüne girmek önemli. Barış Manco’nun hem İstanbul’da hem de Belçika’da sevenleri birer müze oluşturmuşlar.  Şu anda veya bundan önce de birçok sinema, müzik vb sanatçılar geçmiştir hepsi de çok değerli sanatçılarımız, yazarlarımız var ama en çok halkın içinde olarak, halka kendini sevdirenler arasında Kemal Sunal ve Barış Manco’nın öne çıktığını görüyoruz. İşte bizde yeni açılan Kemal Sunal müzesini gezdik. Detaylar şöyle:

FİLMLERİNDEN SAHNE VE DEKORLARA YER VERİLMİŞ
Kadıköy 60. Yıl Göztepe Parkı’ndaki Kemal Sunal Müzesi açıldı. Müzede, usta sanatçının film afişlerinden kişisel eşyalarına, giydiği kostümlerden özel hatıralarına birçok obje sergileniyor.
Filmleriyle 7’den 79’e herkesin yüzünü güldüren Türk sinemasının duayen isim Kemal Sunal’ın anısına Kemal Sunal Müzesi, Kadıköy Göztepe 60. Yıl Parkı’nda açıldı. Şu ana kadar izlediğiniz filmleri düşünün. Bazısının müziği, bazısının ismi, bir başkasının oyuncuları veya senaryosu aklınızda kalmıştır. Bir de Kemal Sunal’ı düşünün. Oynadığı filmlerin hepsini peşinden sürükleyen, Türk Sineması’nın gelmiş geçmiş en büyük oyuncularından biri. Sinemaya yeni bir soluk getirip, Kemal Sunal filmleri olarak bilinen bir dönemi zihinlere kazıyan bir sanatçı. İşte bu müzeyi gezerken geçmişten günümüze doğru hızlı bir yolculuk yapıyorsunuz.

ALİ ŞEN VE AYŞEN GURUDA BAL MUMU HEYKELİ OLMAMIŞ
Müzeyi gezerken her şey çok ince detaylara kadar hazırlanmış yapılmış, film de daha çok Kemal Sunal kimliği öne çıkartılmış ama onu destek veren onu güçlendiren sanatçılar içi Ali Şen, Şener Şen ve Ayşen Guruda gibi sanatçıların yüzleri maalesef belki aceleden olacak benzetilmemiş. Ayrıca geçtiğimiz günlerde gezdiğimiz Haliç Tersanesi Müzesi ile Kemal Sunal Müzesinin tuvaletleri nedense arızalı denilerek kapalı. Yeni bir müzelerin tuvaletinin hemen arızalı olmasına inanmadık ama sanırım müzenin ilk aylarda ücretsiz olmasından dolayı diye düşünüyorum. Paralı olursa müze tuvaletlerde açılır belki.

KEMAL SUNAL KİMDİR?
Ali Kemal Sunal (11 Kasım 1944; İstanbul – 3 Temmuz 2000; İstanbul), Türk oyuncu, yapımcı, senarist ve komedyendir. Türk sinemasının en başarılı ve unutulmaz oyuncularından biri olarak kabul edilmektedir.
90’lı yıllarla yayına başlayan özel televizyon kanallarında yüksek izlenme sağlamak için tek yol yine Kemal Sunal olmuştur. O yıllarda Bay Kamber, Şaban ile Şirin ve Şaban Askerde gibi dizilerde 8 yıl boyunca oynar. 1999 yılında yönetmen Sinan Çetin tarafından çekilen Propaganda filmiyle Kemal Sunal üzerindeki tozları silkeler ve yine Türk Sineması’nda efsane bir filme imza atar. Bu filmde tarz olarak eski Kemal Sunal’dan eser yoktur. Sinemaya geri dönen Kemal Sunal bu kez Balalayka adlı filmde oynayacaktır. Ancak çekimler için Trabzon’a gitmesi gereklidir. Uçak korkusu olduğundan o güne kadar hep karayollarını tercih eden Kemal Sunal bu kez bunu aşmak istemiştir. 3 Temmuz 2000 tarihinde Trabzon’a gitmek için bindiği uçakta kalp krizi geçirir ve vefat eder. Türk Sineması’nın gülen adamı oynadığı filmlerle kendisini ve Türk film sektörünü ileriye taşımış, halkın sorunlarını beyazperdede dillendirmiş, izleyiciyi hem ağlatıp hem güldürebilmiş ender sanatçılardan biri olarak tarihe geçmiştir. Hiçbir zaman unutulmayacaktır.

Kaynak:  https://www.booktandunya.com/indir/ali-kemal-sunal-tv-ve-sinemada-kemal-sunal-guldurusu/