Amerikan Kongre Binasında Hangi Padişahın Portresi Var?

ABD Kongre Binası’ndaki Meclis Odası’nın galeri kapıları üzerinde yedi farklı heykeltıraşın yapmış olduğu 23 tane mermer rölyef portre bulunmaktadır. 1949-1950 yılları arasında odanın yeniden düzenlemesi ile yapılan portrelerin içinde hepimizin tanıdığı bir Osmanlı Padişah’ı bulunmakta.
KANUN KOYUCULARIN PORTRELERİ BİR ARADA
Farklı dönemlerde yaşamış olan 23 insanın ortak noktası kanun koyucu olmalarıdır. I. Napolyon, Hz. Musa, Kral Hammurabi, Saint-Louis, Fransız hukukçu Robert Joseph Pothier gibi isimlerin portrelerinin yer aldığı Kongrede Meclisinde, Osmanlı İmparatorluğu’nun Padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın (1494-1566) da portresi bulunmakta. Hepsi, Amerikan Hukukunun temeline dayanan ilkelerin oluşması ile ilintili tarihi şahsiyetlerdir.

Amerikan Kongre Binası olarak anılan, aslında Washington’da bir kampüs içindeki çok sayıdaki binadan oluşan Capitol’de Kanuni Sultan Süleyman’ın portresinin yapılması şöyle bahsediliyor: Kanuni Sultan Süleyman’ın portresi ‘’sivil ve askeri kanunları düzenlemesi, karışıklık içindeki bölgeleri birleştirip bir imparatorluğa dönüştürdüğü için yapılmıştır’’
HZ. MUSA’NIN PORTRESİ HARİÇ TÜM PORTRESİ HARİÇ YANDANDIR

Farklı dönemlerin, farklı ülkelerin kanun koyucuların bir araya geldiği Meclis odasının doğu yarısında 11 profil, batı yarısında 11 profil bulunmakta. Doğu yarısındaki 11 profil sola, batı yarısındaki 11 profil ise, Kanuni Sultan Süleyman gibi, sağa bakmaktadır. Aslında hepsi bir aynı yere bakmakta: kuzey duvarının ortasındaki Musa aleyhisselamın tam yüz kabartması.

 

Türbede Hacerül Esved Taşı var

KAYNAK:

https://www.aoc.gov/explore-capitol-campus/art/suleiman-relief-portrait
https://www.aydinlik.com.tr/haber/amerikan-temsilciler-meclisi-salonunda-resmi-bulunan-osmanli-padisahi-kimdir-amerika-temsilciler-meclisinde-portresi-bulunan-osmanli-hukumdari-kimdir-408765

Resim kaynak:

https://www.loc.gov/item/2019683272/
https://www.aoc.gov/explore-capitol-campus/art/suleiman-relief-portrait