Hatırlanmayı bekleyen 1.600 yıllık köprü

İstanbul’da ziyaret bekleyen bir köprü var. Tam yapılış tarihinden bu tarafa tahminen 1.600 geçmiş durumda. Bizans döneminde yapılmış. Ama köprüyü görmek isteseniz göremezsiniz. Ama bizim ki ısrar ederseniz eğer ille görelim diye ya gece gideceksiniz trafiğin sakin zamanında ya da sabahın erken saatinde. Köprü çünkü tam yolların ortasında. Biz de erkenden çıktık ve karanlık da olsa köprüyü görüp bu köprüyü bugüne kadar kalması için uğraş verenlere teşekkür ettik. İşte detaylar:

İSTANBUL’U AVRUPAYA BAĞLAYAN KÖPRÜYDÜ
İstanbul, Silivri-Topkapı yolunda Halkalı Deresi üzerinde bulunan Çobançeşme Köprüsü Bizans döneminde, tahminen IV.yüzyılda yapılmıştır, Osmanlı döneminde de kullanılmıştır. Kitabesi bulunmamaktadır. Bugün Sefaköy yonca yaprağı içerisinde kalmıştır.

Köprünün toplamda Altı adet kemer gözü bulunmakla birlikte toplam uzunluğu 38,9m, genişliği 4,2m ve kemer açıklıkları değişkenlik göstermekle birlikte en genişi 3,6m olarak ölçülmüştür. Köprü elemanlarının bir kısmının toprak altında atıl durumda kalmasından dolayı net yükseklik ölçümleri gerçekleştirilememiştir. Köprü gözlerinin oluşturan kemerler yuvarlaktır ve tek sıra halinde kesme taştan yapılmıştır. Kemerlerin kilit taşları üzerinde bazı rölyefler bulunmaktadır. Bunlar Bizans ve daha sonraki dönemlerde tılsım niteliğinde yapılmışlardır.

Yakınında bulunan ve sürülerin sulanması için vakfedilen bir çeşmeden dolayı bu adı almıştır. Yakın tarihlerde yapılan yeni yol düzenlemeleri sebebiyle köprü güzergâh dışında bırakılmış, etrafı düzenlenerek tamir edildikten sonra küçük bir mesire yeri haline gelmiştir.

Günümüzde köprü Ayamama Deresi’nin dere yatağının değiştirilmesi nedeniyle aktif olarak kullanılmamaktadır.

 

Kaynak:
– https://as-proceeding.com/index.php/ictar/article/download/226/173
– https://islamansiklopedisi.org.tr/coban-cesmesi-koprusu
– https://www.nenerede.com.tr/ilan/bahcelievler-cobancesme-koprusu-2/