KAĞITHANENİN İLK CAMİİ: DAYE HATUN CAMİİ

Daye Hatun, Osmanlı Padişahlarına süt emziren kadındır. Süt anneliği yapan kadının kendi çocuklarıyla emzirdiği padişah çocukları kardeş sayılırdı. Kanuni Kağıthane’sinden günümüze ulaşabilmiş tek yapı Kağıthane Mescidi’dir. Kağıthane Merkez Mahallesi, Sadabad Caddesi ile Cami Arkası Sokağı arasında yer alan bu mescit, Daye Hatun Mescidi diye anılır.

Bu mescidi Kanuni Sultan Süleyman’ın oğlu Şehzade Mehmed’in sütannesi Daye Hatun 1531 yılında hamam ve mektep ile birlikte yaptırmıştır. Bir süre sonra bunun etrafında 1 tekke ve 20 kadar dükkândan oluşan 200 haneli bir yerleşim yeri oluşmuştur. Yuvarlak gövdeli minaresi tek şerefelidir. Yapı, kırma çatı ile örtülmüştür.

Caminin batı tarafında bulunan hazirede Daye Hatun’un mezarı ile camiye çeşitli dönemlerde imamlık etmiş kişilerin ve ailelerinin mezarları bulunmaktadır.

ŞEHZADE MEHMED: 1521 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın ilk eşi Hürrem Sultan’dan dünyaya gelen Şehzade Mehmed, 1543 yılında vefat etmiştir. Sultan Süleyman’ın en sevdiği şehzade olan Mehmed’in, hastalıktan vefat ettiği bilinmektedir. Şehzadebaşı Cami, Sultan Süleyman tarafından Şehzade Mehmed’in anısına yaptırılmıştır.

Daye Hatun Camii, Kağıthane Merkez Mahallesi Sadabad Caddesi yolu üzerinde yer almaktadır. Kağıthane’nin ilk camisidir. Bu mescidi Kanuni Sultan Süleyman oğlu Şehzade Mehmet’in süt annesi Daye Hatun, hamam ve mektep ile birlikte 1531 yılında yaptırmıştır. Yapının batı ucunda bulunan hazirede Daye Hatun’un  mezarı ile camiye çeşitli dönemlerde imamlık etmiş şahısların ve ailelerinin mezarları bulunmaktadır.

Zamanında camiden ayrı olan minare sonraları müştemilatlarla kuşatılmıştır. Minarenin mimari karakteri 19.yy’da yenilendiği izlemini vermekte, cami ise 20.yy’ın son yıllarının kötü bir onarımını yansıtmaktadır. Caminin restorasyonu 2012 yılında Kağıthane Belediyesi tarafından yaptırılmıştır.
Kaynak: https://hasbahcegazetesi.com/kagithanenin-ilk-camii-daye-hatun-camii/