Hızlı bir şekilde tarihin içinden geçmek ister misiniz?

Fahri Sarrafoğlu
(İstanbul’un Sırları: 438)

Tarihi bize nasıl öğrettiler yıllarca, şu tarihte ne oldu, şu anlaşmanın maddeleri nelerdir, gibi. İşin içine eğlence, bilgi, öğretim katmadan öğrenmeye çalıştık. Gençlerimize, hele hele çocuklarımıza yakın tarihimizle birlikte Roma döneminden günümüze kadar yakın tarihi görsel bir şölenle anlatmak için güzel bir müzemiz var. Çuhadaroğlu Holding’in İstanbul Çağlayan’da bulunan binasının restore edilmesiyle kurulan Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi, TC. Kültür ve Turizm Bakanlığı onayı ile açıldı. Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi, Roma İmparatorluğu döneminden 1990- 1991 Körfez Savaşı’na kadar olan geniş kapsamlı bir süreci destansı bir anlatımla sergiliyor.

 

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE TÜM TARİH
Türkiye ve dünya tarihine etki eden medeniyet ve olaylara ait çok sayıda eserin yer aldığı müze, tarihin önemli olaylarının canlandırıldığı dioramalara ve yakın zamana ilişkin hazırlanan güncel objelere de ev sahipliği yapıyor.

Alışılmış müzecilik anlayışının dışına çıkan bir tasarımla oluşturulan müzede, binlerce eser sergileniyor. Orijinal eserlerin yanı sıra, yüzlerce diorama (üç boyutlu maket) ile tarihi olaylar etkileyici bir sunumla canlandırılıyor. Tarihte dönüm noktası olan olaylar, dönemin gravürleri, resimleri, afişleri, fotoğrafları, dioramaları ve dönemsel kıyafetlerle hazırlanmış modelleri ile oluşturulan bir konsept içerisinde sergileniyor.
Ziyaretçileri tarihin etkileyici sayfalarında masalsı ve görsel bir yolculuğa sürükleyecek olan Hisart, Pazartesi günleri hariç hafta için hergün 10.00 – 17.00 saatleri arasında Pazar günleri ise 12.00 – 18.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliniyor. Hisart ile ilgili detaylı bilgiye www.hisartmuseum.com internet adresinden ulaşılabiliniyor.
MERAK VE HOBİ MÜZE KURDURDU
Müzenin kurucusu Nejat Çuhadaroğlu, yaptığı açıklamada, Hisart Canlı Tarih Müzesi’nin hikayesini anlattı. Küçük yaşlarından itibaren resme ilgi duyduğunu, uçak, tank ve araba maketleri yaptığını, bu anlamda tarihe olan merakının da gün geçtikte arttığını aktaran Çuhadaroğlu, koleksiyonunu ve müzeyi Türk kültürüne ve tarihine hediye etmek istediğini söyledi. Yaptığı maketler ile üç boyutlu modelleyip ışık ve seslerle destekleyerek hazırladığı dioramaların yanına gerçek objeleri de koyarak tarihi olayları anlatan konseptler oluşturmaya başladığına işaret eden Çuhadaroğlu, bu şekilde başlayan serüvenin müzenin ortaya çıkmasını sağladığını belirtti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Beş yüz adedin üzerinde canlandırılmış manken var”

Müzenin tarihin farklı dönemlerini anlatan maket, diorama çalışmaları ve gerçek objeleriyle benzerlerinden farklılaştığını vurgulayan Cuhadaroğlu, “Burada orijinal aksesuar, elbise ve silahlarla dönemi anlatan beş yüz adedin üzerinde canlandırılmış manken var. Buraya gelen insanlar dönemin savaş ve olaylarının birebir canlısını da, maketini, resmini, fotoğrafını da görüyor, aynı anda bunu yaşıyor ve hissediyorlar, dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hisart Canlı Tarih Müzesi 1500 yıllık tarihe ışık tutuyor

Müze, Çanakkale Zaferi, İstanbul’un Fethi, Roma imparatorluğu, Anadolu Selçuklu Devleti, Osmanlı İmparatorluğu, Körfez Savaşı, 1. ve 2. Dünya Savaşı gibi Türkiye ve dünya tarihine etki eden medeniyet ve olaylara ilişkin eserlerin yanı sıra Osmanlı Padişahlarının kişisel eşyalarına da ev sahipliği yapıyor.

“Kültür ve Turizm Bakanlığı 2020 Özel Ödülü” sahibi olan müze özellikle tarih severleri bekliyor.

https://www.hisartmuseum.com/tr/

https://www.thbb.org/media/2027/sanat123.pdf