80 BİN ÇİNİNİN BİR ARAYA GELMESİ İLE YAPILAN CAMİİ

 

Caminin mihrabı 16 metre yüksekliğinde ve uzun yıllardır yapılmayan bir teknikle 80 bin parça çininin bir araya gelmesiyle yapılmıştır. Böyle bir mihrap 1500’lü yıllarda Konya’nın Beyşehir ilçesinde binlerce parça seramiğin bir araya getirilmesiyle yapılmış. Korkulukları, kubbesi, camları, her birisi ayrı bir mimari eser niteliğindedir. İçeride bugüne kadar teknik olarak hiç uygulanmamış farklı estetik ve zerafet örnekleri mevcuttur.

DÜNYANIN İLK SANATKARLARI BELLİ, İMZALI CAMİİSİ

İçeriği dizayn eden hattatlar, nakkaşlar, mimari üslubu yapanlar, Çiniler, hepsinin kimin tarafından yapıldığı, ustalar tek tek ne yapılmış bellidir. Kubbeyi taşıyan 4 fil ayağından iki tanesine tarih düşülerek şifrelenmiştir. Çeşitli yazılarla, sözlerle ya da şiirlerle bu cami ne zaman yapıldı, Ne zaman açıldığı ile ilgili yazı şifreleri konulmuştur.

TUĞRA KEŞ SANATI İLK DEFA KULLANILDI

Özellikle sanatkarın gönlüne doğan ilhamla
ve yüzlerce yıllık Çini sanat tarihimizde ilk defa olmak üzere, Tuğra Keş üslubu kompozisyon içerisine 594 adet İsmi Celal yani Allah lafzı işlenmiştir. Fil ayakalarından iki tanesinde 297’şer adet İsmi Celal yazılıdır. Bu sayı Esmaül Hüsna sayısı olan 99’un 6 katı hem de Allah isminin Ebced değeri olan 66’nın 9 katıdır. Yani toplam 594 adet İsmi Celal ve Allah Celal lafzı işlenmiştir. Diğer iki fil ayağında ise Cennet bahçelerini gözlerimizin önüne getirsin diye Zümrüt Yeşil hançer yapraklarla bezenmiştir.
Barbaros Hayrettin Paşa Kaptanı Derya, yani Denizde seferler düzenliyordu. Caminin içerisinde de bu, çinilerle resmedilmiştir.
Caminin diğer özelliği de 2 yıl 10 ayda bitirilmiş olmasıdır.
Caminin yapım maliyetlerini Barbaros Hayrettin Paşa Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneğine hayırseverlerin gönüllülük esasına dayanarak yapılan bağışlarıyla karşılanmıştır.
KÜNDEKARİ TEKNİĞİ İLE YAPILAN VAAZ KÜRSÜSÜ
Türk-İslâm sanatlarında geometrik biçimli tahtaların birbirine geçmesi için ve bağlanmaları için kullanılan kündekâri tekniği, Barbaros Hayrettin Paşa Caninin vaz kürsüsünde kullanılmamıştır.
20 BİN İNSAN AYNI ANDA NAMAZ KILABİLİR
Otopark, kitap kafe, 4-6 yaş anaokulu, dijital görsel sanatlar ve çok amaçlı salonların bulunduğu Barbaros hayretin paşa ismini asıl ismi Hızır Reis olan Barbaros Hayretin paşadan almakta.
CAMİNİN AKUSTİĞİNDE MİMAR SINANIN İLMİ
Klasik Osmanlı mimari özelliklerine sahip olan Barbaros Hayreddin Paşa Camisi, 18 bin 500 metrekarelik arsada, 7 bin metrekarelik alan üzerinde inşa edildi.
Ana kubbesinin çapı 24, yüksekliği 44 metre olan caminin 4 minaresinden ikisi 79, ikisi de 92 metre uzunluğunda inşa edilirken, ana kubbe yazısını çevreleyen desenler gemi dümeni şeklinde yapıldı.
Ferhat Kurlu ve Mustafa Çelebi gibi usta sanatçıların hüsnühat yazıları, tezhip ve süslemelerinin yer aldığı caminin akustiğinde ise Mimar Sinan’ın buluşu kullanıldı.
Barbaros Hayreddin Paşa Camisi’nin “deniz” temalı mavi renkli halıları özel olarak Manisa’da yaptırılırken, 13 metre yüksekliğindeki mihrabın yüzeyine Bakara Suresi 149. ayet-i kerimesi yazıldı.
Allah’ın isimleri olan Esmaül Hüsna’ya atıfta bulunmak için “dalga” formundaki ana avizeye 99 fanus takılırken, bu sayede caminin kubbelerindeki süslemelerin daha görülür hale getirilmesi sağlandı.

RÜYASINDA HIZIR ALEYHİSSELAM VE BÜYÜKLERDEN TAKTİKLER ALAN HIZIR REİS

Hızır Reis, Rüyasında Hızır Aleyhisselam’ı ve bazı özel kişileri gördüğünden, onların kendisine taktik verdiklerinden bahsediyor.
Preveze Deniz Muharebesi’nde Hızır Reis’in diğer kaptanların karşıt görüşüne rağmen saldırıya geçmekte kararlı davrandığını, Kur’an-ı Kerim varaklarını denizin üzerine serpiştirerek leventleriyle coşkulu bir dua yaptıktan sonra rüzgarın lehlerine dönmüştür.

AYASOFYA-İ KEBİR CAMİ, TOPKAPI SARAYININ BULUŞMA NOKTASI HIZIR YOLU

Barbaros Hayrettin Paşa Camii’de bir tablo dikkat çekmekte, Hızır yolu adını taşıyan tabloda, Rodos adası, Cezayir, Tunus, Cerbe Adası, Cebelitarık, Preveze, Sarayburnu, Ayasofya-i Kebir Camii, Topkapı Sarayı ve birçok gemi bulunmakta. Cini ile yapılan tablodaki bu değerli yerler ve tablonun ismi, camiye gelenlere Barbaros Hayrettin Paşa gibi hem maddi, hemde manevi bir yolculuğa çıkmaları için davette bulunuyor gibi.

Sanatçı Zehra AKDENİZ eserini şu sözler ile anlatıyor :
“Minyatür tasarımı yaparken tam olarak neyi anlatmak istiyorsak ona göre kompozisyonumuzu manipüle edebiliriz. Bu nedenle mesela Ayasofya Camiini de olması gerekenden daha büyük çizdim ve biraz daha flu. Ön planda Topkapı Sarayı’nın görünmesini istedim. Üzerinde yazan ayet ise Saff Suresi 13. ayet. Çünkü bu Barbaros’un kendi sancağında da yazılı olan yine fetihle ilişkilendirilen bir ayet. En altta da yine Fetih suresinin birinci ve üçüncü ayetleri yazılı. Onları camimizin diğer hatlarını da yazan Ferhat Kurlu hocamız yazdı. Çini panonun uygulamasını da Kütahya’daki bir sanatçı arkadaşım tek başına uyguladı, Rıdvan Aşar beyefendi. Onu da burada anmak isterim”
Kaynak: https://www.diyanethaber.com.tr/barbaros-hayreddin-pasa-camii-minyatur-desenli-cinileriyle-dikkat-cekiyor