İstanbul’un (küçük) bir müzesi daha oldu

(İstanbul’un Sırları: 456)

Tarihe sahip çıkmak bu dönemde çok önemli, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Süleymaniye’de bulunmasına karşın uzun yıllardır atıl durumda olan Sıra Dükkânlar, “İBB İstanbul Tasarım Müzesi” olarak yeniden açıldı.  Süleymaniye Külliyesi’nin ayrılmaz bir parçası olan Sıra Dükkânlar, Süleymaniye Camii’nin doğu tarafındaki avlu duvarı ile Dârülhadis Medresesi’nin altında, Mimar Sinan Caddesi üzerinde bir sıra halinde yer alıyor. İşlevlerine ve üretilen ürünlere göre adlandırılan bu dükkânlar; dökmeci esnafının bölgedeki yoğunluğundan ötürü “Dökmeciler Çarşısı” olarak da biliniyordu. Rabi ve Salis Medreseleri’ne bakan kısımda 35, Dârülhadis Medresesi altında ise 18 dükkân olmak üzere toplam 53dükkân asırlar boyunca üretimleriyle İstanbul’a hizmet verdi. 1950 yılındaki onarımlar sonucu özgün iç mekân kurgusunu kaybeden, son yıllarda ise kendi haline terk edilen Sıra Dükkânlar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)tarafından 2023 yılında tamamlanan restorasyon ve yeniden işlevlendirme çalışmalarıyla İBB İstanbul Tasarım Müzesi olarak dönüştürüldü.

KAYBOLAN MESLEKLER CANLANDIRILIYOR
Geleneksel sanatların yanı sıra sanat ve tasarım  alanlarında da İstanbul’un tasarım şehri unvanını pekiştirmeyi ve kentin sunduğu potansiyeli görünür kılmayı amaçlıyor.

Müze, sosyal mekânları; zanaatkâr, tasarımcı ve sanatçıları bir araya getiren dükkânları; İstanbulluları buradaki üretimin bir parçası yapacak atölye ve etkinlikleriyle bölge için bir çekim merkezi olmayı hedefliyor.