SULTAN ABDULMECİD’IN TUĞRASI WASHİNGON’DA

WASHİNGTON’DA BULUNAN DİKİLİTAŞ SULTAN ABDÜLMECİD HANIN TUĞRASI

ABD’nin kurucu George Washington anısına  yapılan ve yapımı 37 yıl suren anıtta Sultan Abdülmecid hanın tuğrası bulunuyor. Washington’da bulunan 169,29 metre yüksekliğindeki anıttın yapımı ödeneksizlikten ve iç savaşlardan dolayı 37 yıl sürdü. Dünyanın en yüksek dikilitaşı olan anıttı oluştururken yaşanan ödenek sıkıntılarından ötürü ABD yönetimi, anıtın yapımına katkı sağlamak isteyen eyaletlere ve dost ülkelere çağrıda bulundu.

Bunun üzerine anıtta bir simgesinin bulunmasını isteyen eyaletlerden ve dost ülkelerden kendi imzalarını taşıyan hediye sütunlar ve taşlar gönderildi. Anıtın iç kısımlarındaki katlarda gönderilen 193 adet hediyeler sergileniyor. Osmanlı’da bu çağrıya kayıtsız kalmadı, Sultan Abdülmecid Ayasofya’da yazıları asılı olan Türk hat sanatçısı Kazasker Mustafa İzzet Efendiden mermer üzerine tuğrasını işlemesini istedi. Amerika’daki Dikilitaş’ın 17.katında bulunan Yıldızlı Sultan Abdülmecid’in tuğrası 60x20x152 santimetre ebadındaki blok taşa işlenmiştir. Ayrıca Beyaz Saray’ı gören anıtın mermerinde şu sözler de yazmakta: ‘’ Devâm-ı hulleti te’yid içün Abdulmecid Hân’ın, Yazıldı nâm-ı pâk-i seng-i bâlâya Vaşington’da’’ (Abdülmecid Han’ın temiz adı, dostluğun devamını göstermek için, Washington’daki yüksek taşa yazıldı). Bu yazıyı ve tuğrayı yerinde görmek için rezervasyon yaptırmak gerekmekte.

ÖZGÜRLÜK HEYKELİNDEKİ OSMANLI MİRASI

Washington’daki dikilitaş Osmanlının Amerika’daki tek gizli mirası değildir. Gizli mirasa New York’taki Özgürlük Ada’sında bulunan Özgürlük heykeli de bulunmakta. 93 metre yüksekliğindeki anıt 1860’larda Sultan Abdülaziz tarafından peşinatı ödenen heykel aslında Osmanlı için yapıldı fakat yerel huzursuzluk çıkacağı anlaşılınca Fransız heykeltıraş Frederic Auguste Bartholdi’nin bakır ve çelikten yaptığı heykel Paris’te bir depoya kaldırıldı…

1885’te Fransa, ABD için büyük bir heykel yaptırmak istedi.
Hazır durumda olan heykel depodan çıkarıldı. Heykeltraş Bartholdi ve Gustave Eiffel bazı değişikliklerle heykeli yenilemişler. Heykele Singer dikiş makinelerinin kurucusu Isaac Singer’ın dul eşi Isabelle Eugenie Boyer modellik etmiştir. Özgürlük Heykeli 1884’te 350 parçaya bölünüp 214 sandık içinde New York Limanı’na ulaştırılmıştır. Parçalar, 4 ay içinde birleştirilmiş ve 1886’da heykelin açılışı yapılmıştır.

 

WASHİNGTON’DA SULTAN ABDÜLHAMİD’İN ZÜMRÜDÜ
 Washington’daki Smithson Ulusal Doğa Tarihi Müzesi’nin taşlar bölümünde, Sultan İkinci Abdülhamid’in resmi ile sergilenen değerli zümrüt broşu sergilenmekte. Tiffany firmasının 1911 yılında bir açık artırmada satın aldığı zümrüt taşı ile önce toka süsü daha sonra broş tasarlanmıştır. Sultan İkinci Abdülhamid ise bu değerli broşu kemer tokasına taktığı belirtilmekte.

KAYNAK: https://www.takvim.com.tr/yazi_dizisi/2021/02/22/washingtonda-osmanli devleti-izleri-beyaz-sarayi-goren-anitta-abdulmecidin-tugrasi-bulunuyor/5

Sultan Abdulhamid II. Jewel at a Washington, DC Museum


bismillah BismillahirRahmanirRahim Tarihsel açıdan önemli bir eser Washington DC'deki Smithsonian Ulusal Doğa Tarihi Müzesi'nde sergileniyor Hooker Zümrüdü, 75.47 karatlık muhteşem bir Kolombiya zümrütünden oluşur. Bir zamanlar Osmanlı Sultanı II. Abdülhamid'in (1876-1909) malıydı. Tiffany & Co. zümrüdü aldı ve 1950'de mevcut broş düzenine monte etti. Bayan Janet Annenberg Hooker, broşu 1955'te Tiffany'den satın aldı ve 1977'de Smithsonian Enstitüsü'ne bağışladı.
bismillah
BismillahirRahmanirRahim
Tarihsel açıdan önemli bir eser Washington DC’deki Smithsonian Ulusal Doğa Tarihi Müzesi’nde sergileniyor
Hooker Zümrüdü, 75.47 karatlık muhteşem bir Kolombiya zümrütünden oluşur. Bir zamanlar Osmanlı Sultanı II. Abdülhamid’in (1876-1909) malıydı. Tiffany & Co. zümrüdü aldı ve 1950’de mevcut broş düzenine monte etti. Bayan Janet Annenberg Hooker, broşu 1955’te Tiffany’den satın aldı ve 1977’de Smithsonian Enstitüsü’ne bağışladı.