Kimsesizlerin camisi

İstanbul Taksim Ayazpaşa’da bulunan camiyi gezerken bu caminin bir farklılık olduğunu hemen anladık. Yok, mimarisinden değil, duvardaki yazılarından. Kimsesizlerin gelip sığındığı, yıkandığı, yemek yediği ve ihtiyaçlarının giderildiği bir cami. Diyeceksiniz ki yahu İstanbul’un göbeğinde böyle var mı ? Evet, bende şaşırdım varmış. İşte cami ile ilgili detaylar:
KAPTAN-I DERYA KILIÇ ALİ PAŞANIN EŞİ YAPTIRMIŞ
Mimar Sinan’ın Karaköy’de Kılıç Ali Paşa adına yaptığı Ayasofya mimarisi benzeri bir cami vardır. Tophane-i Amire karşısındaki cami. İşte bu camiy yaptıran Kaptan-ı Derya Kılıç Ali Paşanın eşi
Selime Hatun tarafından yaptırılmış. Bir başka rivayete göreyse bânisi İstanbul Kadısı İbrahim Efendi’dir. Tamirlerden sonra günümüzdeki halini almış. Özgün tuğla minaresi de çatı hizasına kadar yıktırılmış ve şimdiki minare yapılmış.

90 metrekare toplam arsa üzerine kurulan cami yığma tuğla binadır. Duvarlara kâir çatısı ahşap olup tamir görmüş. Orijinali yığma tuğla olan minaresi çatı katı hizasına kadar yaktırılmış daha sonra mahalle sakinleri tarafından yeniden yaptırılarak ibadete açılmış. Cami Osmanlı mimarisi tarzına yapılmış olup tavan düz minberi ve kürsü ahşap Mihrap sıvalıdır. Cami 135 metrekarelik bir alan üzerine kurulmuş. Adresi: Gümüşsuyu Mahallesi, Selime Hatun Camii Sokağı No: 40 Beyoğlu, İstanbul 34437 Türkiye

EVSİZLERİN SIĞINAĞI OLMUŞ
Cami imanın gayreti sayesinde başlayan çok güzel bir çalışma var. Biz bu satırları yazarken de caminin bu özelliği devam ediyordu. Dileriz daha uzun yıllar devam eder.  Cami imanının yaptığı açıklamaya göre, evsizlerin kullanması için caminin alt katına banyo yaptırdı. Her cumartesi sabahı ise cami önünde sıcak yemek ikramında bulunuyor. Yardımseverlerden topladığı kıyafetleri kendi imkanlarıyla yıkayan Görkem, saç ve sakalı uzayanları da tıraş ediyor. Ayrıca Cami İmamı Görkem, evsizlere iş bulup onları sokaktan kurtarıyor, küs olanları aileleriyle barıştırıyor. Yine Cami imamının belirttiğine göre  6 yılda yaklaşık 60 bin kişiye ulaşılmış.