Yolda Kalanlar İçin Sabaha Kadar Açık Olan Cami

Hazırlayan: Fahri Sarrafoğlu

Osmanlı İmparatorluğu döneminde İstanbul’da öyle bir cami var ki, bu cami özellikle yolda kalmışların yani “han” -günümüzdeki ismiyle “otel”– bulamayanların kaldığı ve bir gece geçirdikleri bir cami. Caminin içine girildiğinde diğer camilerde olduğu gibi kadınlar mahfili ve üst katların olmadığını göreceksiniz. Peki, bu camimizin adı nedir, ve nerededir?


YOLDA KALMIŞLAR BURADA KALIYORDU
İstanbul Fatih İlçesi-Murat Paşa Semtinde bulunan yine kendi adıyla anılan Murat Paşa Cami Vatan Caddesinin Aksaray girişi tarafında Aksaray-Metro girişindedir. Bugün ile yurt içinden yurt dışından gelen yolcular önce bu camiye uğrayıp elini yüzünü yıkadıktan sonra İstanbul’un sokaklarını gezmeye çıkıyorlar. Camiyi yaptıran Has Murat Paşa,  Fatih Sultan Mehmet döneminde vezirlik yapmıştır. O dönemde İstanbul’a yeni gelen Türklerin kalacakları yerleri olmadığı için kendilerine bir yer bulana kadar bu camide kalıyorlar, üç gün boyunca burada yatıp kalkıyorlardı. Caminin içine girildiğinde mihrap ve namaz kılma mahallinin oldukça yüksek olduğu görülür bunun sebebi ise zaviye bölümü ile namaz kılma bölümünün ayrı ayrı olmasıdır.

HIZIR A.S BEŞ VAKİTTEN BİRİNDE BURADA KILIYOR
Has Murat Paşa, o dönemde Uzun Hasanla yapılan savaş sırasında yaralanıp şehit düşmeden önce Hızır (a.s) görür ve ondan İstanbul’da yaptırdığı camiye gelmesini ister. Hızır (a.s) da üzülmemesi için ona, beş vakitten birini Murat Paşa Camii’nde kılacağını söyler. Halk arasında ise Hızır (a.s)’ın sabah namazını burada kıldığı rivayet ediliyor.


İLK GÜNEŞ SAATİ MİNARE DUVARINDA
Camiyi incelerken minareye dikkatlice bakıldığında minarenin duvarında ezan vakitlerini gösteren bir güneş saati olduğunu görebilirsiniz. O dönemde henüz saat olmadığı için İstanbullular vakitleri, bu güneş saatine bakarak anlıyordu. İşte ilk güneş saati Murat Paşa Camii’nin duvarına monte edilerek bu şekilde İstanbulluların ezan vakitlerini öğrenmesi sağlanmıştı.