Osmanlı İstanbul’unda hiçbir tarihi yapı atıl kalmamıştır.

İstanbul’un fethinden sonra İstanbul’da birçok Bizans eserleri metruk yani kullanılamaz haldeydi. Fetih sonrası ilk iş yeni eserler yapımı yanında, eski yıkık olan Bizans eserleri de ihya edilmiş. Ya camiye çevrilmiş ya da eğitim binası (medrese olarak) kullanılmıştır. İşte İstanbul’un fethinden sonra dönemin Şeyhülislamı Şeyh Süleyman tarafından 1491’de mescide çevrilen, bu Bizans yapısı da kaderine terk edilmeyip günümüze kadar gelmesi sağlanmıştır.  Bugün Şeyh Süleyman Mescidi olarak bilinen cami 1756’da çıkan yangında hasar gördü ve Kazgani Hasan Ağa tarafından onarıldı. Günümüzde de tekrar restorasyonu yapılarak yakın zamanda yine ibadete açıldı.

 900 YILLIK TARİHİ YAPI
Kare planlı alt yapı üzerine sekiz kenarlı üst yapı ve örtüsünün oturtulduğu mescide, Zeyrek Caddesi’ndeki kapıdan girilirken, ziyaretçiler küçük bir avlu ve hazire ile karşılaşıyor. Günümüze kadar mescit olarak kullanılan tarihi yapı, Vakıflar Genel Müdürlüğü ile İtalyan Restorasyon Firmaları Birliği arasında hayata geçirilen proje kapsamında, tahmini 900 yıllık olduğu bilinen bu yapı çok ciddi bir yenilik geçirdi.  Yenileme çalışmaları sırasında, bodrum katta bin 700 yıllık olduğu tahmin edilen bir pagan(putperestlik dönemine ait)  mezarı da bulundu.  Arkeolog Murat Sav’ın verdiği bilgiye göre, mescidin aslının bir mezar yapısı olarak geç Roma döneminde inşa edilmiş.  Kare bir plana sahip olan yapının üst kısmının sekizgen olduğunu kaydeden Sav, mescidin bodrum katında, İstanbul’un ilk pagan mezarının izlerine ulaşıldığına dikkat çekti. Arkeolag Murat Sav’ın yaptığı açıklamaya göre restorasyonda çatıdaki Bizans döneminden kalan amforaların da  (gövdesinden daha ince olan boyun kısmının altında dibe doğru daralarak sonlanan iki kulplu, Antik Dönemlere özgü bir çeşit Yunan çömleğidir)  ortaya çıkarıldı ve koruma altına alındı. Amforalar kubbe etrafını 360 derece boyunca çeviriyor.

İSTANBUL’DA BULUNAN NADİR BİR ESER
Sekizgen mimari yapısıyla İstanbul’da bulunan Bizans eserleri içerisinde Şeyh Süleyman Mescidi nadide bir eser olarak yerini koruyor. Bizans döneminde mezar yeri olarak kullanılan yapı günümüzde cami olarak ibadete açılmış ve cemaatini bekliyor.

 

Kaynak: https://www.arkeolojikhaber.com/haber-mescidin-catisinda-amfora-bodrumunda-pagan-mezari-bulundu-12937/