İstanbul’un yer altı zenginliğini de görün

İstanbul’u gezdiğimizi bilen dostlar soruyorlar, İstanbul’u gezmeyi ne zaman bitireceksiniz? Durun a dostlar daha üstünü bitiremedik ki İstanbul’un bir de yer altı İstanbul’u var bunun. İşte bugün İstanbul’umuza yeniden kazandırılan yer altı sarnıçlarından “ Şerefiye Sarnıcını” gezdik. İstanbul’un en eski ve en eski sarnıcı diyeyim ve işte detaylar burada :

15 YILDA TAMAMLANDI İSTANBUL’UN EN ESKİ SARNICIDIR
İstanbul ilimizde bulunan tarihi sarnıçlardan biri de Şerefiye Sarnıcı’dır. Bizans İmparatoru 2. Theodosius emriyle, Bozdoğan Kemeri’nden su depolayabilme amacı ile yapımına başlanan sarnıç, 15 yıllık bir çalışma sonrasında yani 443 yılında tamamlanabilmiştir.
Yaklaşık olarak 45 m x 25 m alan ebatlarına sahip olan bu sarnıç, 9 m yüksekliğe ulaşan tam 32 tane mermer sütun içeriden desteklenmiştir.
BOZDAĞAN KEMERİNDEN GELEN SULAR BURADA DEPOLANIYORDU
Sarnıç 428 ve 443 tarihleri arasında İmparator II. Theodosius tarafından, Bozdoğan Kemeri vasıtasıyla su depolamasını sağlamak amacıyla inşa edildi. Bozdoğan Kemeri, Theodosius tarafından antik Yunan ve Roma’da Nemf’e adanan anıt olan “Nymphaeum”, “Zeuksippos Banyoları” (100-200 arasında inşa edilen ve 532 tarihindeki Nika Ayaklanması’nda tahrip olan ve daha sonra yeniden inşa edilen) ve Büyük Saray’a yeniden dağıtıldı. Bu yeniden dağıtma işlemi Şerefiye Sarnıcı’nın yapımına öncülük etti.
ÜSTÜNDE ÖNCE KONAK VARDI SONRA DA BELEDİYE
Fatih ilçe sınırlarında yer alan sarnıcın Modern girişi Piyer Loti Caddesi üzerinde, eskiden Eminönü Belediyesi olarak kullanılan binanın altında bulunuyordu.
Sarnıcın üzerine ilk inşaatın 1910 yılında gerçekleştirildiği biliniyor. Yaklaşık bin 600 yıl öncesinden günümüze gelen bir yapı. 1910’lu yıllarda üzerine Arif Paşa Konağı konmuş, 1950’li yıllarda üzerine Eminönü Belediyesi binası yapılmış.
2010 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından, Eminönü eski belediye binası yıkıldı ve bölgede, Şerefiye Sarnıcı’nı da içine alan bir restorasyon çalışmaları başladı.

Eskiden Eminönü Belediye Binası vardı. Ondan önce de konak.

BİN 600 YILLIK BİR TARİHİ ESER
Yerebatan Sarnıcı ile Binbirdirek Sarnıcı’ndan hem sütun hem de alan olarak daha küçük olan bu yapı yaklaşık 1.600 yaşında ve bu iki meşhur sarnıçtan daha yaşlı. Geçmiş dönemlerde Constantinus veya Theodosius sarnıcı olarak da biliniyormuş fakat 19 uncu yüzyıldan bu yana genellikle Şerefiye Sarnıcı olarak anılmakta.
SARNIÇLAR ARASINDA BAĞLANTI VAR
En göze çarpan özelliği ise tıpkı Yerebatan Sarnıcı gibi bu sarnıcın da Binbirdirek Sarnıcı’na bağlanıyor olması. Konu hakkında şimdilik detaylı çalışmalar yapılmış değil fakat bu konu hakkında daha kapsamlı çalışmalar yapılacağı biliniyor.

Giriş 2019 yılı Ocak ayı itibariyle ücretsizdir .