İstanbul’un Fetih’ten sonra ilk şehitlerini görmek ister misiniz?

Hazırlayan: Fahri Sarrafoğlu

İstanbul’da Fatih’ten Vezneciler’e doğru giderken Laleli’ye doğru dönün hemen ilk köşe başında bir mezarlık ve camii vardır. Bu caminin hikayesi ise oldukça ilginç. İlginçliği ise şuradan : Bir kere caminin ismi çok uzun, ve ikinci ilginç olan ise burada yatanların kim olduğu ile ilgili.

İşte detaylar:

Onsekiz Sekbanlar Şehidliği Evliyâ Çelebiye göre İstanbul’un merkezi olan Şehzâdebaşı’nda, Şehzâdebaşı Camii karşısında, Kadı Hüsameddin Camii’nin (bu caminin üç ismi vardır) hemen yanında yer almaktadır. Burası şehrin ilk şehitliği sayılmaktadır.

EN UZUN İSİMLİ CAMİ
Bu sabah kapının üzerindeki kitabeye baktığımız zaman şöyle yazdığını gördük: “Kadı Hüsameddin Çamaşırcı Hacı Mustafa Efendi 18 Sekbanlar Camii yapılış 1540”  Bazı çevrelerce  “İstanbul’un En Uzun İsimli Camii” diye  bilinir ama işin aslı farklı. Bu cami tarih boyunca üç farklı isimle anılmış. Mermere isimleri yazan sanatçı bunu bir isim gibi yazdığından böyle uzun bir isim izlenimi veriyor. Burası şu an Fatih Eski Evlendirme Dairesi’nin yanında bulunmaktadır. Camimiz  Kanuni Sultan Süleyman devri kadılarında Hüsameddin Hasan Çelebi tarafından yaptırılmıştır. 1755 senesinde yanan cami Çamaşırcı Hacı Mustafa Efendi’nin gayretleri neticesinde ihya edilmiş.

Kethüda Sekban Hamza bin Hızır
Şehidlikte medfun onsekiz sekbandan sadece Hamza bin Hızır’ın ismi biliniyor. Şehid Sekban Hamza’nın dışındaki onyedi şehidin isimleri bilinmemektedir.Sekban Hamza bin Hızır’ın kabir taşında şu ibareler yazılıdır: Hüve’l-Hallâku’l-Bâkî/ Kethüdâ-yı/ Şühedâ-i Sekbanen/ Hamzâ bin Hızır/ Hazretlerinin rûhuna Fâtiha/857  (1453)