İstanbul’dan “tarihe not düşüren “ yardımları

  Hazırlayan : Fahri Sarrafoğlu

 Dönem ikinci dünya savaşıdır ve Atina’da sokaklar açlıktan ölen insanların cesetleri ile dolu. Günde 2 bin kişinin açlıktan öldüğü bilinmektedir. İtalya’nın Yunanistan’ı işgal etmek istemesi ardından çıkan savaş sonra Almanya’nın Yunanistan’ı işgali ve tüm gıda maddelerine, gıda üretim yerlerine el koyması Yunan halkını savaştan değil ama “açlıktan “ ölüme mahkum etmişti adeta.  İşte bu duruma Türkiye kendisi de halkına karne ile ekmek dağıtırken, içerde işsizlik had safhada iken İstanbul’dan kalkan Dumlupınar ve Kurtuluş gemileri Atina’ya gıda maddeleri yardımı yaparak açlıktan ölen Yunan halkına yardım etmişti. İşte bu olayın kısa hikayesi :

GÜNDE 2 BİN KİŞİ AÇLIKTAN ÖLÜYOR
1942 yılı başında Yunanistan’da açlıktan hayatını kaybedenlerle ilgili çeşitli merkezlerden yine ürkütücü bilgiler gelmekteydi. İsviçre merkezli haberlere göre, Atina ve çevresinde her gün 300–500 arası ihtiyar ve çocuk ölmekteydi. Yunanistan kaynaklı bilgiler, Atina ve Pire’de açlıktan ölenlerin sayısının günde 2.000 kişi olduğu şeklindeydi. Alman uzmanları da, Atina ve Pire bölgesinde günde en az 2.000 kişinin öldüğünü tahmin ediyorlardı.


VE İSTANBUL’DAN HAREKET EDEN KURTULUŞ VAPURU
Yunanistan’a yapılan yardımlar kaynakların verdiği bilgiye göre Dumlupınar, Kurtuluş, Mersin  ve Konya vapuru ile yapıldı.  Yardımlar Kızılay’ın vasıtasıyla yapılıyordu. Bu yapılan yardımlar içerisinde en fazla sefer yapan Kurtuluş Vapuruydu. Vapur,5.seferini tamamlamak için yola çıktığı tarih olan  20 Şubat 1942’de şiddetli bir fırtınaya yakalanarak, Marmara Adası Saraylar köyü yakınlarında, bugün “Kurtuluş Burnu” olarak bilinen bölgede kayalıklara çarptı ve saat 09.15’de sulara gömüldü. Kazada gemi mürettebatı, kayalıklara atlayarak kurtuldu.

Seferlerinde gıda harici herhangi bir değerli yük taşımayan Kurtuluş Vapuru’nun asıl önemi, 1941-1942 yıllarında gerçekleştirdiği dört seferle, 7 bin 100 ton gıda yardımını Atina halkına ulaştırmasıydı. Açlıktan kurtulan binlerce insanın yüreğinde “Kurtuluş”, sıradan bir gemi olmaktan çıkmış, Yunanistan’da bir efsaneye dönüşmüştü.

Yunanistan Kızılhaç Derneği Başkanı, Türkiye Kızılay Derneği’ne 15 Kasım 1941 tarihli mektubunda, “Türk Hükümeti’nin kendi halkının yiyeceğinden kısarak deniz yoluyla göndermiş olduğu bu yardımlar iki halk arasındaki asil bağları güçlendirmiştir” diyor, “Yunanistan halkı, Türk insanının bu anlayış ve dostluğunu hiçbir zaman unutmayacaktır”… mesajını veriyordu.

 

Kaynak:
1- Belgeseli hazırlayan Araştırmacı-Yazar ve Yönetmen Erhan Cerrahoğlu,
2- Bülent Bakar : http://www.atam.gov.tr/dergi/sayi-71/zor-zamanlarda-iyi-komsuluk-ornegi-ikinci-dunya-savasinda-turkiyeden-yunanistana-yapilan-yardimlar