Fransız yazar Piyer Loti’nin kaldığı bina

Hem Osmanlı İstanbul’unda hem de e Cumhuriyet döneminde sevilen Fransız yazarın İstanbul’da oğluyla kaldığı bina. Dışardan bakılınca pek anlaşılmasa da Osmanlı Türkçesi ve Fransızca olarak yazılan yazıda yazarın burada kaldığını anlatıyor. Osmanlı”nın son dönemlerinde Avrupa’da Türklerin hakkını savunan yazıları nedeniyle Türkiye’de yakından tanınıp sevilen Pierre Loti, ülkemizi sık sık ziyaret ediyordu. Ünlü yazar, Ağustos 1910”da Zabit Kemal Bey’in Çemberlitaş’ da bulunan evini kiraladı. Piyer Loti oğlu ile birlikte burada 3 ay kaldıktan sonra İstanbul’dan ayrıldı.
PiyerlotiDEVLET TÖRENİ İLE UĞURLANDI
Ünlü Fransız yazar İstanbul”dan ayrılırken devlet töreni ile uğurlandı. Loti”nin seyahatinin ardından dönemin dışişleri bakanı Keçecizade Reşit Fuat Bey tarafından binanın girişine bir kitabe yaptırıldı. 1913 yılında yazdığı La Turquie Agonisante (Can Çekişen Türkiye) kitabıyla Batı politikalarını eleştiren Loti aynı yıl devlet konuğu olarak Türkiye’ye geldiği zaman, Tophane Rıhtımı’nda büyük bir törenle karşılanarak Sultan Reşat tarafından sarayda ağırlandı

MİLLİ MÜCADELEYİ DESTEKLEDİ
Balkan Savaşları’da, I. Dünya Savaşı’nda ve sonrasında Anadolu işgalinde Avrupa’ya karşı hep Türkler’i savundu. Millî Mücadele döneminde Anadolu’daki direnişe destek vermesi ve kendi ülkesi olan işgalci Fransa’yı ağır bir dille eleştirmesiyle Loti, Türk halkının da sempatisini kazandı. Öyle ki, Türkiye Büyük Millet Meclisi 4 Ekim 1921′ de Pierre Loti’ ye şükranlarını sunan bir mektup yolladı. Bununla birlikte Pierre Loti, 1920 yılında “İstanbul Şehri Fahri Hemşehrisi” olarak kabul edildi ve onun adını taşıyan bir de cemiyet kuruldu. Daha sonraları İstanbul’da Divanyolu’nda bir caddeye “Pierre Loti Caddesi” ve Eyüp’te bir kahvehaneye de “Pierre Loti kahvesi” adı verildi.

Kaynaklar:

https://v3.arkitera.com/h16559-turk-%C3%A2sigi-lotinin-evi-zar-zor-ayakta-duruyor.html

https://www.saffetemretonguc.com/cemberlitas/