Fatih’de gizli kalmış hazineler

 

Hiç düşündük mü? Allah bizden nasıl bir kulluk mu istiyor? Namazını kılı orucunu tut yan gel yat? Bize örnek olması için gönderdiği insanlığın serveri olan Peygamber efendimiz sallallahu aleyhi vesellem’e ilk vahiy geldiğinde telaş ile evine kapanmıştı. Sonrasında ilk gelen vahiyde Allah cc. Peygamber efendimize “Ey örtüsüne bürünmüş olan, kalk ve uyar” diyordu.

Kalk ve uyar ne demek? Elbette peygamber efendimizin ümmetine karşı bir rehberlik etme görevi vardı ve Allah cc. bu görevi tebliğ ediyordu peygamber efendimize… Peki biz kullarına neden bu görev tebliğini Kur’an’ı kerimle duyurdu. Yani bu ayetler sadece Allah ile peygamber efendimiz arasında cereyan eden bir ilişkiye mi mahsus? Elbette öyle değil. Eğer öyle olsaydı Kur’an bir rehber değil tarih kitabı olmuş olurdu.

Peki biz kimi uyaracağız? Biz peygamber miyiz? Etimiz butumuz ne ki bizim? Uyarmak ne demek? Allah’ın kalk ve uyar emrini biz nasıl tatbik edeceğiz? Madem merak ediyoruz o zaman sahneyi değiştiriyoruz.

Yedi Emirler

İstanbul Fatih’te yedi emirler kabristanı vardır bir sokak arasında. Yedi Allah dostu yatar. İsimleri Seyyid Abdulgafur, Seyyid Abdurrahman, Seyyid Abdurrahim, Seyyid Cafer, Seyyid Hamza, Seyyid Ukayl ve Seyyid Abdulaziz’dir. Bu yüce gönüllü insanlar Buhara’dan kalkıp İstanbul’un fethine katılmak için gelmişler ve burada kalmışlardır. Yani müjdelenmiş askerdirler (nimelceyş). Onları Buhara’dan kaldırıp İstanbul’a getiren şey ne olabilir?

Onlar, yazının başında bahsettiğim gibi bir kullukla yetinmediği ve rabbimizin kalk ve uyar emrini yerine getirmek istediği için Buhara’dan kalkıp İstanbul’a gelmişlerdir. Allah bize kalk diyor; oturma, uyar… Uyarmak sadece ikaz anlamına gelmez. Aynı zamanda madden ve manen dokunmaktır, enerji saçmaktır. Uyarmak hareket etmektir…

İslamın beş emrinin özünde de hareket ve enerji vardır aslında. Şehadet getirmek bir defalığa mahsus değildir. Her an şehadet etmektir gerekli olan. Nasıl yani sürekli “eşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne muhammeden abduhu ve rasulüh” mü diyeceğiz? Evet diyeceğiz ama oturduğumuz yerden değil. Allah’a dair bir iz bulacağız bunun için hem maddi hem de manevi hareket gereklidir… Namaz kılmak da hareket ve enerji gerektiren bir ibadettir. Zekat, oruç, hac… Bu ibadetlerin hepsinin özünde hareket ve enerji vardır.

O halde büründüğümüz örtüleri üzerimizden atalım ve kalkalım.

Sertarikzâde Tekkesi

Sahneyi Bir daha değiştiriyoruz… Yine Fatih’teyiz. Yine sokak arasında bulunan bir küçük hazirenin yanı başındayız. Parmaklığa asılmış olan bilgilendirme levhasından, Sertarikzade tekkesine ait bir hazire olduğunu anlıyoruz. Peki kimdir Sertarikzade? Nedir derdi?

Sertarikzade Mehmet Emin Efendi, Nureddin Cerrâhî’nin halifelerindendir. Aile evlerinin bulunduğu mahallede bulunan Kumrulu Mescid yakınlarında bir tekkede hakikat öğrencileri yetiştirmiştir. Salı günleri tarikatın usulleri doğrultusunda insanları irşad etmiştir. Yani bir enerji ve bir hareket oluşturmuştur.

Sertarikzâde Mehmet Emin Efendi, oluşturduğu bu enerjiye karşılık enerji elde etmiş önce Fatih Büyük Otlukçu yokuşundaki Hâcegîzâde Tekkesi’nden, sonra da Rumeli Hisarı Camii Kürsüsünden, daha sonra da Durmuş Dede Tekkesinden insanlara hakikat anlatma imkanı bulmuştur. Allah onun vesile olduğu enerji ve hareketine karşılık olarak daha büyük bir enerji ve hareket alanı yaratmıştır yani. Öyle bir enerji ve harekete vesile olmuştur ki 1608 yılında doğmuş olan Sertarikzade Mehmed Emin Efendi, şimdi bile onun enerjisinden hareketinden istifade ediyoruz.

Yahu nedir bu enerji, hareket? Aslında çok da zor değil. Allah bizden kendi içimizi ışıtmamızı istiyor. Kendi içimizi ışıtmak için bir şeyler yapmak gerekiyor. Tıpkı elektrik elde etmek için rüzgar gülünün dönmesi gerektiği gibi… Yedi Emirler de Sertarikzade Mehmed Emin Efendi de kendi içlerini ışıtmak için hareket etmişler. Bunun sonucunda ise atasözünde söylediğimiz gibi işleyen demir ışıldamış… Ürettikleri enerji ve hareket insanlığa mâl olmuş 400 sene geçmesine rağmen örneklikleri devam etmiş…

 

Kaynak: Murat Özer / EYÜP TARİHİNDE GELENEKLİ BİR SANAT MAHFİLİ SERTARÎKZADE TEKKESİ SERTARÎKZADE MEHMED EMİN EFENDİ DERGÂHI’NIN 300 YILLIK TARİHİ

http://www.kadimsanat.com/dosyalar/web_dosya/SERTARİKZADE_WEB.pdf