Fatih Camiinden artan malzeme ile yapılan cami

İstanbul’un Fethinden sonra  yapımına 1467 yılında başlanan Fatih Camii, 1470 yılında tamamlanabildi. Cami tamamlandıktan sonra artan malzemeler o kadar bereketliydi ki birkaç küçük camiye yetecek kadar malzeme artmıştı. İşte bu artan malzeme ile yapılan camilerden biri de : “Kâtip Muslihiddin Yazıcı Camisidir.“ Caminin banisi Sultan Fatih’in yazıcısı Muslihiddin Çelebi’dir. Muslihittin Çelebi Fatih Cami inşaatında artan malzemeleri de kullanmak suretiyle bu camisini yaptırmıştır.

Cami Yazıcı Camii sokaktadır. Çatılı olup avlusu yoktur. Muslihiddin Çelebi Cerrahpaşa Caddesi ve Tatlıkuyu caddelerinde yine kendi adıyla anılan camiler yaptırmıştır. Pek çok kere bakım onarım gören caminin tavanı 1960 yılında yapılan tadilat çalışmaları kapsamında betonarmeye çevrilmiştir.  Ayrıca, Aksaray Cerrahpaşa Caddesi’nde ve Şehremini Tatlıkuyu Caddesi’nde de aynı isimde mescitler yaptırmıştır.

TARİHE IŞIK TUTAN CAMİ
Katip Muslihiddin Camii Fatih dönemine ışık tutan çok nadir eserlerdendir. İstanbul’da bunun gibi ayakta kalmış birkaç camiden biridir. Caminin avlusu yoktur. Sokaktan demir kapı ile son cemaat yerine girilir. Harime girince sağda müezzin mahalleri, onların bitiminde minareye giriş kapısı bulunmaktadır. Üst mahfil yoktur. Yalnız giriş kapısının bulunduğu duvarda küçük bir balkon vardır. Mihrap mermer, minber ve kürsü ahşaptandır. Her duvarda ikişer uzun pencere bulunmaktadır. Duvarlar, yerden yarım metre yüksekliğinde ahşap lambri ile kaplanmıştır. Tavan düz ve beyaz badanalıdır.