DENİZE ATILAN OTOMOBİL VE İNGİLİZ KİLİSESİ

Şimdi size bir ibadethaneyi anlatacağım ama bununla bağlantılı olarak da denize atılan bir otomobil hikâyesi var. Evet, yanlış okumadınız İngiltere Kralicesi Victori’ya tarafından hediye edilen otomobil denize atılıyor. Eee? Niye diyorsunuz tabi. Ve otomobille bu kilisenin alakası ne? İşte detaylar:

KIRIM’I ANMAK İÇİN YAPILAN İNGİLİZ KİLİSESİ
Şişhane- Metro durağının Beyoğlu çıkışından aşağıya doğru inen sokak Serdar-ı Ekrem Sokak, İstanbul’un en güzel sokaklarından biri. Serdar-ı Ekrem demek, eskiden sefere katılmayan padişahın yerine başkomutanlık yapan sadrazama bu isim verildiği için bu adla anılıyor burası.  İstiklal Caddesi’nin Tünel’i arkanıza alarak da hafif tempolu bir yürüyüşle de buraya ulaşabilirsiniz.  Burada göreceğiniz en önemli yapı, ilginç mimarisi ile hemen dikkatinizi çekecek olan Kırım (Anglikan) Kilisesidir.  Kırım Kilisesi ya da Kırım’ı Anma Kilisesi (Crimean Memorial Church- Christ’s Church), Beyoğlu’nda, Rus Elçiliği’nin yakınında, Galip Dede Caddesi’ne uzanan Serdarı Ekrem Sokağı’nda 52 numarada yer alır.

ÖNCEDEN RUM MEZARLIĞI VARDI
Önceleri Rum mezarlığının bulunduğu bu arazi, Sultan Abdülmecit tarafından Kırım Savaşı’nın anısına bir kilise yapımı için İngilizlere verilmişti. Temeli 19 Ekim 1858’de atılan Kırım Kilisesi, 22 Ekim 1868’ de ibadete açılmış; açılış törenine İngilizlerin elçisi Lord Stratford de Redcliffe Cannig de katılmıştır.

KRALİCE VİCTORİA OTOMOBİL HEDİYE EDİYOR
Kırım Kilise’si açıldığında Abdülmecit vefat edeli yedi yıl olmuş, tahtta Abdülaziz oturuyor. İngiltere’de ise Kraliçe Victoria‘nın dönemi yaşanıyor. Kraliçe Victoria, Osmanlı padişahına (Bu padişah, Anglikanlar için İstanbul’da bir kilise yapımına izin veren Abdülmecit’e mi, yoksa kilisenin açılışı anısına Abdülaziz’e mi orası belli değil), Londra’da yollara yeni çıkmış bir otomobil hediye ediyor. İstanbul’a bu vesileyle gelen ilk otomobil şeyhülislamın verdiği ”şeytan işidir” fetvası üzerine, Sarayburnu’ndan denize atılmak suretiyle imha ediliyor! (Önemli not: Bu birçok kaynaklarda yer almasına rağmen cidden denize atıldı mı yoksa başka bir şekilde imha edildi mi henüz araştırmam devam ediyor. F.S)

FARKLI MİMARİSİ İLE DİKKATİ ÇEKİYOR
Kırım Anglikan Kilisesi, yoldan basamaklarla inilen, dört yanı duvarla çevrili bir bahçenin ortasında yer alır. Projesini Londra Adalet Sarayı’nın da mimarı olan G.E.Street’in çizdiği yapı, neogotik üslupta inşaa edilmiştir. Apsis bölümü ve batıdaki gül desenli pencereler bunun dışındadır. Doğu-batı eksenindeki yapıya, batısındaki büyük demir bir kapıdan girilir. Kilisede kullanılan siyah kesme taşlar Büyükada’dan, pencere kenarları ve köşelerdeki sarı kontürleri oluşturan yumuşak taşlar ise Malta Adası’ndan getirilmiş. Yapı, yuvarlak kemerli ikiz pencerelerle aydınlatılmıştır.

LONDRA KİLİSE MİMARİSİNİ ANDIRIR
Girişin iki yanında, sivri külahlı iki küçük kule yer alır. Kilisenin kuzeybatısında bulunan çan kulesi, baldakin tarzında olup sivri külahlıdır. Üst örtü, çift meyilli kiremit kaplı çatıdır. 1970’de cemaatinin olmaması yüzünden kilise kapatılmıştır. 1991 yılında, Sri Lanka’dan gelen Anglikan mültecilerin İngiliz konsolosluğuna müracaatları sonunda, konsolosluktaki Anglikan şapelinin rahibi İan Sherwood’un yönetiminde, kilise temizlenip onarılmış ve tekrar ibadete açılmıştır.

Not: Kiliseyi ziyaret etmek isterseniz sabah 09.00 ile 13.30 arası açık olduğu bize iletildi. Mimari yapısının farklı olmasından dolayı gidilip görülmesi gereken bir ibadethanedir.

 

.Kaynaklar:  http://www.saffetemretonguc.com/kirim-anglikan-kilisesi/

http://www.degisti.com/index.php/archives/9599/20-kasim-2011-kirim-kilisesi2

https://tr.foursquare.com/v/k%C4%B1r%C4%B1m-anglikan-kilisesi/4d31bbd82e56236aae7c15b4