Bulaşıcı hastalıklara ömrünü adamış bir İNSAN

Edirnekapı Şehitliğinde sağlık alanında büyük başarılara imza atmış çok değerli bir insanı ziyaret ettik bugün. Ord. Prof. Dr. Tevfik Sağlam: “ Bana Tevfik Salim değil, Tevfik Zalim derler “ diye dermiş.  Bu zalimliği ise yanlış anlaşılmasın, sadece tembelliğin, ihmalin, adam sendeciliğin bilhassa yalanın ve çıkarcılığın ve tabi ki bulaşıcı hastalıklara karşı mücadeleye karşı kararlı davranmasından kaynaklanıyordu. 1916 yılında ülkemizde de kolera görülmeye başlandığında Erzurum ve Trabzon’da çıkan kolera salgını ile mücadele etti ve “Harp Madalyası” aldı. 1919 yılında, İstanbul’da, Sağlık Müdürlüğü’nde kurulan Veba Komisyonu’nda, veba salgınının önüne geçilmesi için çalıştı. Yine ülkemizde veremin önlenmesi için ömrünün son günlerine kadar çalıştı. İşte bu güzel insanın hayat serüveni:

MESLEĞİNDE HIZLA YÜKSELDİ
1882 yılında İstanbul’da doğdu. İlköğreniminden sonra Askeri Rüştiyeye girdi ve buradaki başarılı öğreniminden dolayı Askeri Tıp Okuluna kabul edildi. 1903 yılında yüzbaşı rütbesiyle doktor olan Tevfik Sağlam, Gülhane Askeri Hastanesinde çalışmaya başladı. Süleyman Numan ve Deyakenin İç Hastalıkları Kliniğinde asistan oldu. İyi dereceyle sertifika aldı. Mesleğinde çok hızlı bir yükseliş gösteren Tevfik Sağlam, 1906 yılında İstanbul Tıp Fakültesi Dahiliye Profesörlüğüne, 1933 yılında İstanbul Tıp Fakültesi Dekanlığı’na ve 1943 yılında da İstanbul Üniversitesi Rektörlüğüne yükseldi.
BULAŞICI HASTALIKLARA SAVAŞ AÇTI
Ondan fazla uluslararası derneğin üyeliğinde bulunan Salam aynı zamanda bir asker olarak da başarılarını sürdürdü. Yılmadan ülkeyi baştanbaşa geçmiş ve bulaşıcı hastalıklara karşı halkı örgütlemiştir. Onu daha 33 yaşında bir binbaşıyken şark Ordular Grubu Sağlık Başkanı olarak görüyoruz. Balkan Savaşında ve 1. Dünya Savaşında Ordu Sıhhiye Reisliği görevlerinde bulundu ve Bulaşıcı Hastalıklarla Mücadele Teşkilatına başkanlık yaptı. Kurtuluş Savaşında Müdafayi Milliye Sağlık Dairesi Başkanlığı yapan Tevfik Sağlam; kuruluşundan beri içinde bulunduğu Ulusal Verem Savaşı Derneği’nin 1949 yılında başına geçti ve ölünceye kadar da (1963 ) bu görevi sürdürdü.

Almanca, İngilizce, Fransızca ve İtalyanca bilen Sağlam’ın 14 kitabı ve 100’ün üzerende yayınlanmış bilimsel makalesi bulunmaktadır. Tevfik Sağlam’ın 81 yıllık ömrü büyük bir mücadele ve başarılarla doludur.

LÜGATINDA İHTİYARLIK VE EMEKLİLİK YOKTUR
O, emeklilik, ihtiyarlık gibi kelimelere inanmaz yaşamın sürekli bir mücadele olduğunu kabul ederdi. Dünya Sağlık Teşkilatı, Yakın Şark Tüberküloz Mücadele Merkezi’ni kurmak için bir ülke seçme düşüncesiyle Türkiye’ye geldiğinde, gördükleri karşısında hayrete düşmüşler ve bu merkezin Türkiye’ye açılmasına karar vermişlerdir. Kısa bir süre sonunda Dünya Sağlık Teşkilatı Verem Savaşı Müessesesi’nin Başkanlığına getirilen Tevfik Sağlım, Beyrut, Şam, Kahire’ye Verem Mücadele Merkezleri kurmuştur.

Bugün Türkiye’de bulaşıcı hastalıklarla mücadele başarılı bir şekilde yürütülüyorsa bundan en önemli pay Tevfik Sağlam’ındır. Kısaca özetlersek; o başarılı bir bilim adamı, iyi bir asker, mücadele dolu bir yaşamdır.

 

Kaynak:

http://www.verem.org.tr/eski_baskanlar.php?id=saglam

https://portreler.fisek.org.tr/bulasici-hastaliklarla-savasta-bir-onder-tevfik-salim-saglam/