Bu apartmanın o kadar çok hikayesi var ki ! 

Yolumuz Galata’ya düşünce sokakları adım adım gezelim dedik. İstiklal Caddesinin Tünel bitiminden ve Şişhane Metro –İstiklal Caddesi çıkışından aşağıya doğru inerseniz sizi hemen sarı bir bina karşılar. Galata Kulesi’nin doğusunda, Galip Dede Caddesi’nden, Boğaziçi’ne bakan yamaç boyunca İstiklal Caddesi’ne paralel bir sokak ayrılır ve doğuya doğru yaklaşık 300 m boyunca uzanır. Bu sokak 1930 yılına kadar Rue Yazıcı adını taşıyan bugünkü Serdar-ı Ekrem caddesidir. Serdarı Ekrem Sokağı No:56’da bulunan İstanbul’un en güzel manzaralarından birine sahip binasıdır burası. İlk önce sıradan bir bina gibi gelir size. Allah Allah nedir özelliği dersiniz belki ama bana göre en büyük özelliği ve güzelliği binanın konumundan veya boğaza hakim bir yerde bulunmasından değil içinde taşıdığı belki onlarca belki de yüzlerce hikayeden dolayıdır. İşte size Doğan Apartmanını kısaca anlatmak istiyorum:

4 SEFER İSMİ DEĞİŞEN BİNA
Dedik ya biz apartmanın kendisinin değil, hikâyesinin peşindeyiz. Bu apartmanın adı yazılanlara göre dört defa değişmiş. Her değişimin arkasında da açıklı bir neden var elbette.  
Bugün Doğan Apartmanı ismin taşıyan binayı ise 1890’larda Belçikalı Helbig ailesi inşa ettirir. 1919’a kadar bu aileye ait olması nedeniyle bina o yıllarda Helbig Apartmanı olarak kayıtlara geçer. Osmanlı İmparatorluğu I. Dünya Savaşı’ndan yenik çıkıp İstanbul 1918’de işgal edilince birçok Alman uyruklu vatandaş kenti terk etmek zorunda kalır. Mal sahibi ölünce bina 1919’da açık artırmayla Osmanlı uyruklu Mair de Botton’a satılır. Adı Botton Han olarak değiştirilir. Çok sayıda kiralık küçük dükkan ve işletmenin bulunduğu bina 1929’da borçlanma nedeniyle ipotek edilir ve bu kez Berlin merkezli Victoria sigorta şirketine satılır. Adı da Victoria Han olur. 1942 yılına gelindiğinde ise bina Yapı Kredi Bankası’nın kurucusu Kazım Taşkent’in sahibi olduğu Doğan Sigorta’ya satılır. Taşkent binaya, 1939’da Alpler’de geçirdiği bir kazada ölen oğlu Doğan’ın adını verir. 1950’lerden 1970’lere kadar geçen sürede ise apartmandaki daireler tek tek satılarak kişisel mülk olur.

ELÇİLİK BİNASINDAN APARTMANA
Prusya Elçiliği, o zamanlarda ‘Rue Yazıcı’ olarak bilinen sokakta bulunan ve üzerinde iki katlı bir Türk konağının yer aldığı arsayı 8.9.1865 tarihinde satın alır. Ancak binanın satın alınması işlemi elçiliğin Müslüman bir hizmetlisi adına gerçekleştiriliyor. Çünkü arsa vakıf arazisi olduğu için ancak bir Müslümana satılabilmektedir. Arsanın Prusya mülkiyetine geçmesi için Sultanın iradesi 1868 yılında çıkıyor ve arsanın tapusu 1868 Mayıs sonunda resmen Prusya Elçiliği’ne devrediliyor.

BİR MÜDDET ÇOCUK YUVASI DA OLUYOR
Prusya Elçiliği aldığı arsa üzerindeki yapıları bir süre kullanıyor. Mevcut binaların yerine daha büyük yapıların yapılması gündeme geliyor ve bu konuda iki ayrı plan yapılıyor. Prusya İmparatorluk Meclisi yeni bir Elçilik binasının yapılmasına onay verir. Ancak dönemin Prusya Elçisi ‘Rue Yazıcı’daki arsaya yapılacak inşaata, burasının kötü durumunu öne sürerek engel olur ve Prusya Elçiliği Gümüşsuyu’nda yaptırılan yeni binasına taşınır. Eski Türk konağı 1870 yangınının ardından bir süre Alman çocuk yuvası olarak kullanıldıktan sonra, üzerindeki bir bina dışında yıkıldı.

BİRÇOK ÜNLÜ BURADA OTURUYOR
Doğan Apartmanı’ndaki dairelerin büyüklüğü 90 ile 300 metrekare arasında. İnternet taramalarından öğrendiğime göre Sezen Aksu, Şener Şen, Tarkan ve Okan Bayülgen gibi pek çok ünlünün dairesi bulunduğu söyleniyor. U şeklindeki sarı renkli haşmetli bina, Kadıköy yakasından vapurla Karaköy’e gelirken de görülebiliyor. Muhsin Bey, Rumuz Goncagül, Bugünün Saraylısı, Eşkıya gibi onlarca filme ve reklam çekimine ev sahipliği yapan apartman, İstanbul’un en güzel panoramik manzaralarından birine sahip. İstanbul’un en şık binalarından biri olarak tanınan tarihi Doğan Apartmanı’nın, “Prusya Elçiliği’nden Doğan Apartmanı’na” adlı kitabı ve “Doğan Apartmanı” belgeseli bulunuyor.

Not: Büyüklüğü 90 ila 300 metrekare arasında değişen ve toplam 51 daireden oluşan Doğan Apartmanı’nda fotoğraf çekmek, içeri girip dolaşmak artık kolay değil. Bina güvenlik kameralarıyla kontrol altında tutulan bina, özel izinle ziyaret edilebiliyor.

Not: Prusya Elçiliği’nden Doğan Apartmanı’na” adlı kitap yazılı olarak tarihi bilgileri vermenin dışında Doğan Apartmanı’nın inşaatının ilk günlerinden 1992 yılına kadar ki fotoğraflarını da tarih meraklılarıyla paylaşıyor.

Kaynaklar:

https://kitapeki.com/prusya-elciliginden-dogan-apartmanina/

https://www.themagger.com/dogan-apartmani-galata/

https://www.sabah.com.tr/galeri/yasam/dogan-apartmani/17