SONY DSC

3.MUSTAFA TÜRBESİNDEKİ MUKADDES EMANET

Aksaray’dan Laleli’ye doğru giderken sizi bir türbe karşılar. 3.Selim ve 3.Mustafa türbesi. İşte burada Resullah S.A.V hatırlan güzel bir emanet vardır. Nakşi Kadem yani ayak izi. Türbeyi ziyaret ettiğimizde hemen akla Laleli Cami ve Laleli Baba hikâyesi de geliyor. Neden camiye 3.Musdafa ismi değil de Laleli Cami ismi verilmiş. İşte isin bir başka sırrı da buradadır.  3. Mustafa İstanbul’a 4 cami yaptırır fakat hiçbirinin ismi kendi ismi değildir. Laleli Cami,  Ayazma Cami, İskele Cami, Fatih Cami (yeniden) . Gelin biz Laleli Cami ve türbesinin içini anlatalım size: İşte detaylar:

İNSANA EN ÇOK RAHATLIK VEREN ŞEY NEDİR?
“Mütevazı bir hayat yaşayan Lâleli Baba 18. yüzyılda, III. Mustafa döneminde İstanbul’da yaşamış Allah dostlarından biridir. Çok önemli kerametlerinin olduğu rivayet edilir. Lâleli Baba’nın, bugünkü Lâleli Camii’nin olduğu yerde küçük bir ayakkabı tamir dükkânı vardır. Hoşgörülü bir insan olan Lâleli Baba burada ayakkabı tamir ederek rızkını çıkarmaktadır. Bu Allah dostu güzel giyinmesiyle ve güzel konuşmasıyla tanınır ve bilinir. Kendi ismini taşıyan caminin önünde oturur, gelene ‘Hoş geldin.’, gidene ‘Güle güle.’ dermiş.” Laleli Cami yapılırken Sultan 3.Mustafa da camiyi görmeye gelir. İşte bu sırada Laleli Baba’yı görüp onunla sohbet eder. Ona bir soru sorar. Baba dünyada en çok rahatlık veren şey nedir? O da insanın tuvalette hacetini gidermesidir, der. Padişah buna biraz bozulur. Saraya gidince uzun bir sure tuvalete çıkamaz. Hatasını anlar ve ondan özür diler. Hikâye böyle sonra caminin ismi Laleli Baba diye bugüne kadar gelir.

PEYGAMBERİMİZİN AYAK İZİ BURADA
Laleli Camii’ni önemli kılan en mühim husus ise Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.)’in mübarek ayak izinin külliye içerisindeki III. Mustafa Han Türbesi’nde bulunmasıdır. Kadem-i şerif; kaş veya tuğla zemin üzerinde bulunan ve “Nakş-ı Kadem-i Saâdet” de denilen ayak izidir. Nakş-i Kadem-i Saadet dolabı Sultan III.Mustafa’nın sandukasının tam karşısında caddeye bakan duvar üzerine monte edilmiş vaziyettedir. Dolap iki bölümden oluşmaktadır. Alt kısımda gümüş muhafazalı Peygamber Efendimizin (s.a.v.) mübarek ayak izleri bulunmaktadır. Üstteki bölüm de eskiden Sakal-ı Şerif’in muhafaza edildiği yer idi. Dolabın dış kısmı Edirnekâri tarzında süslenmiştir. Bu dolabı Sultan III. Selim 1800 yılında türbeye hediye etmiştir.

BABA OĞUL 3.CÜLER BURADA YATIYOR
Sultan III. Mustafa ve oğlu 3.Selim ikisi de aynı isimle 3.padisah olarak biliniyor. 3.Mustafanın Türbesi;  İstanbul Sur içi Laleli Ordu Caddesi üzerinde bulunan Laleli külliyesinin güney batısına 1774 yılında Mimar Tahir Ağa tarafından inşa edilmiştir. Türbe, Sultan III. Mustafa’nın 1763 yılında yaptırmış olduğu Laleli Camisi ismi ile tanınan imaret, sebil, muvakkithane, han, hamam ve dükkânlardan oluşan külliyenin bir bölümüdür.  Sultan III. Mustafa (1757–1774) Laleli’de yaptırdığı bu külliyenin yanına daha önce kendisi için bir de türbe eklemişti. Bu nedenle 1774 yılında öldüğü zaman kendi yaptırdığı türbesine gömülmüştür. Sultan III. Selim de (1761–1808) 1808’de öldüğü zaman babası olan Sultan III. Mustafa’nın bu türbesine gömülmüştür.

Türbede Sultan III. Selim ve Sultan III. Mustafa’nın sandukaları bulunmaktadır. Bu sandukalar sedef kakmalı, ahşap korkuluklarla çevrilmiştir. Onların yanı sıra, Sultan III. Mustafa, Sultan III. Selim’in şehzadeleri ve kızlarına ait sekiz sanduka daha bulunmaktadır. Bunlar Sultan III. Mustafa’nın kızları Hibetullah, Mihrimah, Mihrişah sultanlar ile torunu Şerife Havva Sultan’a aittir. Türbe haziresinde ayrı bir türbede ise Sultan III. Mustafa’nın eşi Adilşah Kadın gömülüdür.

Kaynak: http://www.tas-istanbul.com/portfolio-view/laleli-sultan-iii-mustafa-turbesi/

https://www.dunyabizim.com/gezi-mekan/kadem-i-serif-ol-sah-i-resul-h5929.html

https://somuncubaba.net/basyazi/laleli-kulliyesindeki-naks-i-kadem-i-saadet/