Albaraka Türk

Hat sanatında büyük bir medeniyet geçmişi yatmaktadır

 

Albaraka Türk Genel Müdür Yardımcısı Hasan Altundağ ile Albaraka Kültür Çalışmaları üzerine söyleşi:

 

Albaraka Neden Hat Sanatı konusunda eğildi. Her yıl evlerimizde Albaraka Türk Hat Sanatlı Takvimini görüyoruz. Nasıl marka olundu bu konuda?

Genel yaklaşımımızdan bahsedelim, faizsiz bankacılık bildiğiniz gibi dini referans ve dini kaidelerden kurallarını alan bir bankacılık türüdür. Bu şu anlama geliyor aslında; bir medeniyetten, bir medeniyetin inşasından bahsediyorsak ve o medeniyetin temeli mimari, müzik, sanatsa bizim de alanımız finans. Biz hat sanatına bakışımızı bir görev olarak addediyoruz. Ancak bunun yanında tarihin ve yaşayan kültürün bugüne taşınmasında içinde yaşadığı topluma karşı bir borcumuz diye bakıyoruz. Nasıl ki bir ağaç kökleriyle toprağın derinlerinde suyu arıyorsa toplumlarda kültürel değerlerini bu şekilde medeniyetlerinin geçmişinde aramalıdırlar bizce, bu nedenle bir toplumun kültürel gelişmişliğinin, verimliliğinin göstergesi yetiştirdiği sanatçılar ve bu sanatçıların ortaya koyduğu eserlerdir.

Albaraka Türk

Bu çalışmalarınız ilk ne zaman başladı?

2012 yılından bu yana devam ediyoruz. Hat sanatına olan ilgimiz köklü medeniyetimizin önemli mirasına sahip çıkma bilinci anlamında bizim gibi ekonomik amaçlı kuruluşların sosyal sorumluluklara sahip olması gerekliliğine olan inancımızdan geliyor. Kurumların yalnızca asli alanlarda yaptığı başarılı çalışmalarla geleceğe taşınması mümkün görünmüyor. Faizsizlik konusunda akla ilk gelen olmak bizim için elbette önemli ama bu tek başına yeterli değil buradan hareketle kültürel mirasımıza sahip çıkma arzusunu güdüyoruz. Banka olarak amacımız hat sanatının sabırlı, fedakar ve gönüllü emektarlarını desteklemek ve bu güzel sanatta daha nice güzel eserler edinmek için yeni hattatlar kazandırmak. Saraçların kaleminden taşan kutsi metinleri gelecek nesillere ulaştırmak ve buna katkı sağlayabilmek.

Bununla ilgili sanırım bir akademiniz de var değil mi? Ondan da bahsedebilir misiniz?

Akademimiz Altunizade’de İlahiyat Kültür Merkezi içinde yer alıyor. Burada iki farklı hizmetimiz söz konusu. Bunlardan birisi sizin dile getirdiğiniz gibi sanat akademisi. Bu akademide klasik Türk İslam Sanatlar’ını öğretmeyi ve geliştirmeyi hedefliyoruz. Ücretsiz olarak verdiğimiz eğitimler arasında; hat, tezhip, ebru, ney dersleri var. Gelecekte bu çeşitliliği artırmayı düşünüyoruz. Buradaki derslere çok ciddi bir talep olduğunu da görüyoruz. Yalnızca İstanbul içerisinden değil il dışından da uçakla gelip giden kursiyerlerimiz var. İkinci olarak da Albaraka Sanat Galerisi’nde İslam Sanatları ile uğraşan sanatçılarımıza ücretsiz olarak tahsis edip sergi açmalarına vesile oluyoruz.